Mielipide: Kenen riskillä sairastutaan? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Kenen riskillä sairastutaan? – tehohoidon kustannukset ovat jopa 4 000 euroa vuorokaudessa

6.5.2020 21:18

Esa-Matti Vasama kirjoitti mielipidekirjoituksessa (SK 5.5.) näin: "Miksi emme saisi liikkua siellä, missä nuorempikin ikäpolvi saa liikkua? Jos saan tartunnan heiltä, niin itse otan siitä riskin itselleni, joka ei ole keneltäkään muulta pois.” Aika rohkeasti todettu.

Tämä tarkoittanee, että kirjoittaja ottaa myös taloudellisen riskin. Erään Ylen uutisen mukaan koronaviruksen aiheuttama Covid19-sairaus aiheuttaa monille 1–3 viikon tehohoitojakson. Tehohoidon kustannukset ovat erilaisia, jopa 4 000 euroa vuorokaudessa.

Löytämieni tietojen mukaan voisi arvioida esimerkiksi tuhannen euron vuorokausikustannuksia. Kahdessa viikossa noin 14 000 euroa. Joku asiantuntija voisi täsmentää tätä. Kuka siis kantaa riskin?

Ainakin taloudellisesti sen tekee yhteiskunta, joka pyrkii myös varautumaan siihen, että kaikilla on tarvittaessa tehohoitopaikka. Tämän ongelmavyyhdin keskellä hallituksen on pakko tehdä rajoituksia, jotta kansakunta selviää tästä.

Pandemia ei ole suinkaan ohi. Rajoitusten osittaisella purkamisella tavoitellaan normaalimpaa yhteiskuntaa ottamalla samalla riski viruksen leviämisestä. Me jokainen voimme itse vaikuttaa välttämällä lähikontakteja. Ei pitäisi olla liian vaikeaa. Yksinasuvien vanhusten tilanne on pahin ja heitä käy suorastaa sääliksi.

Onneksi Suomessa yhteisvastuuseen perustuva hyvinvointivaltio toimii. Monien ihannoimassa Trumpin Amerikassa tilanne on paljon huonompi ainakin ilman henkikohtaisia vakuutuksia olevilla vähävaraisilla. He joutuvat haluamattaan ottamaan todellisen riskin.

Ari Nordström

Kaupunginvaltuutettu (sd.), Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?