Pelasta Suomi tekemällä kotimaisia valintoja niin kaupassa kuin matkailussa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Pelasta Suomi tekemällä kotimaisia valintoja niin kaupassa kuin matkailussa

19.10.2019 20:00

Seuratessa uutisia Suomen ja suomalaisten tilanteesta ei voi olla huolestumatta. Keskusteluita tuntuu leimaavan negatiivisuus ja muiden syyttely. Tuntuu olevan helpompaa ja mielekkäämpää haukkua ihmisiä, jotka yrittävät herättää keskustelua ja avata uusia näkökulmia asioihin.

Toinen piirre tuntuu olevan omien vaikutusmahdollisuuksien vähättely. Ei uskota, että omilla ratkaisuilla olisi merkitystä. Omilla ratkaisuilla voidaan kuitenkin vaikuttaa yhteiskuntaan. Niin kuin sanonta kuuluu, pienistä puroista kasvaa suuri virta.

Esimerkiksi kaupassa käydessään voisi tehdä helposti isänmaallisia valintoja. Menenkö ulkomaalaiseen vai suomalaiseen kauppaan? Ostanko suomalaista vai ruotsalaista suklaata? Minkä maalaista vessapaperia ostan? Valintoja voi nykyään tehdä lähes kaikkien tuotteiden osalta. Mitä useammin valitsisimme suomalaisen tuotteen, sitä enemmän jäisi Suomeen rahaa ja syntyisi mahdollisesti uusia työpaikkoja.

Usein valintaa perustellaan hinnalla. Kaikkien tuotteiden kohdalla hinnoissa ei edes ole merkittäviä eroja, vaan valinta tehdään muilla perustein. Toivoisinkin, että ensi kerralla kaupassa ollessasi soisit muutaman ajatuksen tuotteen alkuperälle ja päätyisit entistä useammin kotimaiseen vaihtoehtoon.

Olisi hienoa, jos jokainen suomalainen alkaisi valita omien taloudellisten mahdollisuuksiensa mukaan enemmän suomalaisia tuotteita. Myös kaupat voisivat myötävaikuttaa tähän osoittamalla kotimaiset tuotteet entistä selkeämmin.

Myös omilla matkustuskohteillaan on mahdollista vaikuttaa Suomen talouteen positiivisesti. Tämänkin pystyisi tekemään ilman isoja uhrauksia: Olen tottunut käymään kerran vuodessa Tallinnassa kylpylälomalla, voisinko jäädä joka toinen vuosi kylpemään Suomeen? Käyn kerran vuodessa ruuhkaisilla aurinkorannoilla ruskettumassa. Olisiko mahdoton ajatus muutaman vuoden välein vaihtaa rannat Lapin tuntureihin?

Mikäli valitsisimme useammin ulkomaanmatkan sijasta kotimaan lomakohteen, jäisi rahaa enemmän Suomeen. Kysynnän lisääntyessä matkailukohteilla olisi mahdollisuuksia kehittää toimintaansa, mikä taas saattaisi houkutella lisää matkailijoita ulkomaita myöden.

Valtion olisi syytä tukea tätä kehitystä laskemalla matkailu- ja ravitsemusalan verotusta, jolloin kotimaisen matkailun hintaa saataisiin laskemaan. Vastikkeeksi syntyisi uusia työpaikkoja. Tämänkaltaisilla valinnoilla, jokainen voisi omalta osaltaan olla tukemassa Suomea ja suomalaisia.

Riku Katajisto

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos