Kaupunginjohtajan esitys on kylmää kyytiä Porin lyseolle – ”ratkaisu olisi dramaattinen” - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Kaupunginjohtajan esitys on kylmää kyytiä Porin lyseolle – ”ratkaisu olisi dramaattinen”

Kirjoittajien mukaan ajatus Porin lyseon yläkoulun loppumisesta on järjetön. Lyseo on sijainniltaan ja saavutettavuudeltaan yksi parhaimmista keskustan kouluista ja yhteys Porin lyseon lukioon on ollut luonteva.

19.5.2019 20:49

Kaupunginjohtajan esitys Pohjois-Poriin suunnitellun jättikoulun osalta on monilta osin ongelmallinen. Julkisuudessa on jonkin verran käyty keskustelua siitä kuinka näin suuri koulu aiheuttaa haasteita muun muassa toiminnallisten ja pedagogisten tavoitteiden saavuttamisessa.

Tuhannen oppilaan yhtenäiskoulussa, johon tuodaan kolmen eri koulun toimintakulttuurit, ei ole mahdollisuuksia toteuttaa koulun yhteisiä toimintoja. Tutkimusten mukaan koulun koolla on vaikutusta myös oppimistuloksiin.

Optimaalinen koulun koko on noin 200–500 oppilasta. Tätä pienemmissä ja suuremmissa kouluissa oppimistulokset heikkenevät. Lisäksi näin suuressa koulussa olisi haasteellista luoda tilanteita aidolle kohtaamiselle. Perheiden ja oppilaiden elämäntilanteiden tunteminen olisi vaikeaa, jopa mahdotonta.

Vähemmälle on jäänyt keskustelu Pohjois-Porin yhtenäiskoulun seurannaisvaikutuksista muille kouluille. Porin lyseon kannalta ratkaisu olisi dramaattinen. Käytännössä Pohjois-Porin jättiyhtenäiskoulun myötä Porin lyseon yläkoulu lopettaisi toimintansa, kun valtaosa yläkoululaisista siirtyisi Pohjois-Poriin ja loput oppilaista sijoitettaisiin mahdollisesti muihin keskustan kouluihin.

Ajatus Porin lyseon yläkoulun loppumisesta on järjetön. Ensinnäkin lyseo on sijainniltaan ja saavutettavuudeltaan yksi parhaimmista keskustan kouluista. Toiseksi yhteys Porin lyseon lukioon on kautta aikojen ollut luonteva.

Koulukortteli on myös rakennettu koulutoimintaa varten, joten sen soveltuminen muuhun käyttöön olisi hankalaa. Lisäksi vuonna 1879 perustettu Lyseo on yksi maakuntamme vanhimmista kouluista.

Hintalappu tälle kaikelle hirvittää. Nyt Vähäraumalle suunniteltu 600 oppilaan alakoulun kustannukset ovat 13,6 miljoonaa euroa. Pohjois-Porin jättikouluratkaisu, jossa lisänä on yläkoulu, maksaa lähes 23 miljoonaa euroa. Noin 300 oppilaan yläkoulun lisäkustannus veronmaksajille on siis lähes 10 miljoonaa euroa.

Tämän vuoksi on käsittämätöntä, että demarit, vasemmisto, vihreät ja jopa perussuomalaiset eivät vähääkään välitä 10 miljoonan hintalapusta, puhumattakaan lasten ja nuorten edusta - opetuksen laadusta.

Tällä kaupunginjohtajan ja Pori-sopimus ryhmän ehdotuksella olemme viiden vuoden päästä tilanteessa, jossa joudutaan jälleen tekemään uusi kouluverkkouudistus.

Kokoomuksen kanta on, että Porin lyseon yläkoulu jatkaa toimintaansa ja Pohjois-Poriin rakennetaan Ruosniemen ja Toejoen oppilaille uusi yhteinen alakoulu monitoimitaloratkaisuineen.

Henna Kyhä

Porinkaupunginvaltuutettu, sivistyslautakunnan jäsen ( kok.)

Petri Lahtinen

Porin kaupunginvaltuutettu (kok.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut