Kestävä maatalous on välttämättömyys - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Kestävä maatalous on välttämättömyys, eikä kukaan pidä sitä pääsyyllisenä ilmastonmuutokseen

16.7.2020 20:45

Luin Jukka Tuorin mielipidekirjoituksen (SK 15.7.) koskien vihervasemmistolaista maatalouspolitiikkaa. Se puuttuu tärkeään aiheeseen, mutta yhteys tosiasioihin on valitettavan hatara.

En ole missään tavannut esitystä, missä vaikutelmaksi jäisi, että maatalous nähtäisiin pääsyylliseksi ilmastonmuutokseen tai ympäristöongelmiin yleensä. On täysin selvää, että ongelmien ydin kestämättömän suuressa ja tuhlailevassa kulutuksessa, ja ongelmat sillä tasolla, että ratkaisuja on etsittävä yhtä aikaa niin asumisesta, energiantuotannosta, liikenteestä, kulutustavaroiden ja ruoan tuotannosta.

Joka tapauksessa maatalous on säilytettävä myös meillä, sillä emme voi mitenkään luottaa siihen, että jatkossakin maailmalta löytyy ruoan ylituotantoa.

Toisaalta jos nojataan jatkossakin tuotantoon, joka on täysin riippuvainen fossiilista polttoaineista, louhituista lannoitteista tai mistä tahansa muusta tuotantotekijästä, joka on vääjäämättä loppumassa tai kallistumassa, edessä on kestämättömiä ongelmia.

Samaten käy, jos ympäristötuhot vahingoittavat esimerkiksi vesivaroja tai pölyttäviä hyönteisiä. Näihin tosiasioihin on joka tapauksessa pakko sopeutua, ja kun se tehdään ajoissa, reilusti ja oikein, on maatalous enemmän ongelmien ratkaisija kuin aiheuttaja.

On totta, että maatalouden välttämättömät muutokset on tehtävä Euroopan tai mieluummin maailman laajuisesti, mutta on varmasti kestämätöntä jäädä vain odottelemaan, mitä muualta mahtaa kuulua ja ehkä sitten vielä käydä valittamaan ja vastarintaan. Se, joka löytää ajoissa hyvät ja kestävät toimintatavat, on jatkossa vahvoilla.

Kehotan Jukka Tuoria tutustumaan vihervasemmistolaisten puolueiden maatalousohjelmiin. Siis jos hän haluaa oikeasti keskustella perustuen tosiasioihin, eikä keskittyä vain loanheittoon.

Ongelmat ovat yhteisiä ja toivottavasti ratkaistavissa, mihin tarvitaan asiallista keskustelua ratkaisuista eikä vastapuolen demonisoimista tosiasiat hyläten.

Tami Sirén

Terveyskeskuslääkäri, Vihreän liiton puoluevaltuuskunnan jäsen, Eura

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut