Ruotsin kielen opetus nostattaa tunteita Porissa puhuttaa – into ruotsin kielen opiskeluun kasvussa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Ruotsin kielen opetus nostattaa tunteita Porissa puhuttaa – into ruotsin kielen opiskeluun kasvussa

Kirjoittaja avaa Ruotsin kielen opetuksen taustoja Porissa kirjoituksessaan.

22.3.2019 20:16

Porin perusopetuksen ruotsin kielen tuntijako on herättänyt keskustelua (SK 14.3. ja 20.3.). Nykyinen tuntijako on hyväksytty marraskuussa 2015 ja otettu käyttöön asteittain. Lukuvuonna 2019–2020 uusi tuntijako on käytössä kaikilla perusopetuksen oppilailla. Tuntijakoa valmisteltiin työryhmässä, johon kuului opettajia, rehtoreita ja koulutusviraston edustajia.

Valtioneuvoston asetus perusopetuksen tuntijaoksi (28.6.2012) säilytti ruotsin vähimmäistuntimäärän ennallaan, mutta aikaisti sen aloitusta. Asetuksen mukaan kuudennella luokalla opetetaan ruotsia kaksi vuosiviikkotuntia ja luokkien 7–9 aikana neljä vuosiviikkotuntia. Kaupunki voi itse valita, miten tunnit jaetaan yläkoulun vuosiluokilla, kunhan tuntien kokonaismäärä pysyy samana.

Porissa työryhmä päätyi malliin, jossa ruotsia opetetaan kaksi tuntia viikossa luokilla 6–8 eikä lainkaan yhdeksännellä luokalla. Samassa yhteydessä linjattiin, että kaikissa kouluissa tarjotaan mahdollisuus valinnaisen ruotsin opiskelemiseen yhdeksännellä luokalla.

Esillä oli myös vaihtoehto, johon esimerkiksi Tampere, Turku, Jyväskylä ja Oulu ovat päätyneet. Näissä kaupungeissa pakollista ruotsia opiskellaan saman verran kuin Porissa, mutta opetus on jaettu vuosiluokille 6–9.

Tällä mallilla on hyvät ja huonot puolensa. Se kuitenkin hylättiin monilta porilaisilta opettajilta tulleen palautteen perusteella. Meillä käytössä olevaa mallia on perusteltu sillä, että se edistää kielen oppimista paremmin kuin vaihtoehto, jossa kahtena vuonna ruotsin kieltä olisi ainoastaan yksi tunti viikossa.

On ilahduttavaa, että porilaisia kahdeksasluokkalaisia kiinnostaa ruotsin kieli. Alustavan tiedon mukaan noin 60 prosenttia heistä on valinnut ruotsin yhdeksättä luokkaa varten. Ruotsin ryhmiä on perustettu myös vapaaehtoisen, neljännellä luokalla alkavan A2-kielen opetukseen.

Porissa tuntijakoon on tulossa muutoksia. Ensi lukuvuonna englannin opiskeleminen aloitetaan jo ensimmäisellä luokalla valtakunnallisen linjauksen mukaisesti. Paikallisella päätöksellä lisätään yksi tunti kolmannen luokan suomen kielen ja kirjallisuuden opetukseen. Kouluja ohjeistetaan käyttämään lisätunti erityisesti lukemisen ja lukuinnon edistämiseen.

Taneli Tiirikainen

Opetusyksikön päällikkö, Porin kaupunki

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: