Mielipide: Porin vammaisneuvostolla ei ole vaikuttamismahdollisuuksia - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Mielipide: Porin vammaisneuvostolla ei ole vaikuttamismahdollisuuksia

Kirjoittaja ihmettelee, miksi Porin kaupunki ei ole ottanut vammaisneuvostoa mukaan päätöksentekoon.

3.9.2019 19:52

Pori on aikanaan ollut edelläkävijä vammaisneuvostoasiassa. Lakisääteinen velvollisuus kunnallisista vammaisneuvostoista tuli vasta 1.6.2017, mutta Porissa oli vammaisneuvosto tuolloin toiminut jo nelisenkymmentä vuotta.

Kuitenkaan kaupunki ei ole ottanut vammaisneuvostoa mukaan, kuten tarkoitus olisi. Vammaisneuvoston toimintaa on vaikeuttanut esimerkiksi jatkuva sihteerien vaihtuminen (4 sihteeriä viimeisen kolmen vuoden aikana).

Vuonna 2017 vammaisneuvoston kausi olisi alkanut heti kuntavaalien jälkeen, mutta kaupunki sai sihteerin nimettyä vasta marraskuun lopussa. Samalta näyttää tämän kauden tilanne, jäsenehdotukset on toimitettu keväällä, mutta nimityksiä ei ole vieläkään vahvistettu kaupunginhallituksessa.

Viimeisten kuuden vuoden aikana kaupunki on pyytänyt vammaisneuvostolta yhden ainoan kerran lausuntoa.

Syksyn ensimmäinen kokous peruttiin, koska kokouksia ei voi pitää ilman tietoa jäsenistä. Yhdenkin kokouksen peruuttaminen on iso asia, kun kokouksia on vain 4-5 kertaa vuodessa ja neuvoston tehtävä on kuitenkin hyvin laaja.

Kuntalain mukaan kunnan on perustettava vammaisneuvosto ja annettava sille mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan. Vaikuttamismahdollisuus on annettava vammaisten henkilöiden elämään kuuluvien asioiden kannalta.

Kuntalaissa korostetaan vammaisneuvostojen aktiivista roolia. Siinä myös edellytetään, että vammaisneuvosto saa tietoa hyvissä ajoin.

Porin vammaisneuvosto on ollut aktiivinen toimija. Neuvosto on tehnyt vuosittain aloitteita, esityksiä ja kannanottoja, mutta äärimmäisen harvoin saanut vastauksia. Joskus, jos vastaus on saatu, sen saapuminen on kestänyt jopa vuoden ja neljä kuukautta.

Neuvosto on myös ilmoittanut useammallekin kaupungin virastolle olevansa käytettävissä, mutta sille ei ole katsottu olevan tarvetta. Viimeisten kuuden vuoden aikana kaupunki on pyytänyt vammaisneuvostolta yhden ainoan kerran lausuntoa.

On hyvin vaikeaa tietää, onko millään lähetetyillä lausunnoilla ja kannanotoilla ollut mitään vaikutusta, koska niistä ei tosiaan ole tullut mitään palautetta.

Jokunen vuosi sitten entinen apulaiskaupunginjohtaja kertoi, että Porinkin on tarkoitus noudattaa Suomen vuonna 2016 ratifioimaa YK:n vammaisten oikeuksien sopimusta. Onko jo aika aloittaa?

Jos virkamiesten on vaikeaa arvioida mitkä asiat vammaisia koskettavat, on yksi mahdollinen ratkaisu sellainen, että annetaan vammaisneuvostolle läsnäolo- ja puheoikeus valtuuston ja lautakuntien kokouksiin.

Näin on hyvällä menestyksellä joillain paikkakunnilla toimittu. Näin neuvosto ei jää vain koreaksi eleeksi, jolla esitetään, että vammaiset ovat osa päätöksentekoa.

Tiina Rinne

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: