Hoitotyö tarvitsee laadukasta johtamista - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Hoitotyö tarvitsee laadukasta johtamista

16.7.2020 20:46

Pätevät hoitotyön johtajat tuottavat vaikuttavaa hoitoa, kohdentavat osaamisen oikein sekä kehittävät toimintaa. Johtamisen laatu vaikuttaa tutkitusti niin henkilöstön hyvinvointiin kuin myös alalla pysymiseen, hoidon laatuun ja potilasturvallisuuteen sekä kustannustehokkuuteen.

Sote-uudistus vaarantuu, jos hoitotyön johtajia ei ole riittävästi. Terveydenhuollon organisaation ylimmässä johdossa on oltava esimerkiksi hallintoylihoitaja, johtava ylihoitaja tai johtajaylihoitaja. Hän vastaa siitä, että henkilöstön ammattitaito kehittyy ja kohdentuu oikein palveluja uudistettaessa.

Osastonhoitaja puolestaan vastaa yksiköstään ja mahdollistaa hoitotyön onnistumisen. Hän tuntee potilaat ja henkilökunnan koulutuksen ja osaamisen sekä elämäntilanteet. Toiminta monessa vuorossa ei onnistu ilman osastonhoitajaa.

Hoitohenkilöstön johtajilta ja esimiehiltä tulee edellyttää perustutkinnon lisäksi sosiaali- ja terveysalan koulutuksen, työn sisällön ja sen kehittämistarpeiden tuntemusta. He organisoivat esimerkiksi uusien yksiköiden toiminnot ja toimintatavat sekä vievät muutokset käytäntöön.

Johtajien ansiosta Suomessa on otettu käyttöön suoravastaanottoja ja uusia työnjakomalleja sekä rajattu lääkkeenmääräämisoikeus. He ovat vaikuttaneet asiantuntijahoitajien, kliinisten asiantuntijoiden ja opettajien työnkuviin. Hoitotyön johtajat vastaavat siitä, että hoitotyö perustuu tutkittuun tietoon.

Suurimman sosiaali- ja terveyspalveluissa työskentelevän henkilöstöryhmän laadukas johtaminen on varmistettava. Koulutetun hoitohenkilöstön johtajat ja esimiehet varmistavat henkilöstön saatavuuden, pysyvyyden ja hyvinvoinnin.

Millariikka Rytkönen

Tehyn puheenjohtaja

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut