Porin pormestarimallin valmistetulla alkaa olla kiire - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Porin pormestarimallin valmistetulla alkaa olla kiire

Kirjoittajan mielestä Porissa pitäisi siirtyä ensitilassa pormestarimalliin. Suomessa ensimmäisenä mallin otti käyttöön Tampere ja siellä pormestarina toimii Lauri Lyly (oik.) ja apulaispormestarina Jaakko Stenhäll (vas.).

19.7.2020 11:54

Porissa on pitkään jahkailtu erilaisten hallintomallien kehittämisessä. Yhtenä vahvana vaihtoehtona on esillä ollut myös niin sanottu pormestarimalliin siirtyminen. Itse muistan puhuneeni siitä jo yli 10 vuotta sitten. Päätöksiä ei kuitenkaan ole saatu aikaan.

Pormestarimallin puolesta puhuvat monet tekijät. Se on demokraattisempi kuin nykyinen järjestelmä, jossa kaupunginjohtaja saattaa istua vuosikymmeniä, vaikka poliittiset voimasuhteet muuttuvat moneen kertaan. Pormestarimallissa ylin vallankäyttäjä valitaan vaalikaudeksi kerrallaan, jolloin poliittisten voimasuhteiden muutokset voidaan ottaa huomioon paremmin kuin nykyjärjestelmässä.

Suomessa pormestarimallin otti ensimmäisenä käyttöön Tampere, jossa järjestelmä on toiminut hyvin. Ensimmäinen pormestari oli kokoomuslainen, mutta viime vaalien seurauksena pormestariksi valittiin sosialidemokraatti Lauri Lyly, joka on entinen SAK:n puheenjohtaja.

Helsingissä pormestarimalliin siirryttiin viime kunnallisvaalien jälkeen, ja pormestariksi valittiin vaalien äänikuningas Kokoomuksen Jan Vapaavuori. Lisäksi valittiin neljä apulaispormestaria eri puoleista.

Helsingissä on ollut pientä kitkaa Vapaavuoren ja apulaispormestarien kesken. Lisäksi ongelmia on ollut apulaispormestarien ja toimialajohtajien välillä lähinnä siitä, kenelle tietyt tehtävät kuuluvat. Muuten, aikaisemmin Helsingin kaupunginjohtajaa kutsuttiin ylipormestariksi, mutta mitään pormestarijärjestelmää ei ollut olemassa.

”Porissa pitäisi mielestäni siirtyä pormestarimalliin ensi kevään kunnallisvaalien jälkeen”, kirjoittaa valtiopäiväneuvos Mikko Elo.

Nyt myös Turussa on päätetty siirtyä pormestarimalliin. Valmistelut ovat jo pitkällä, sillä puolueet ovat jo nimenneet pormestariehdokkaita.

Esimerkiksi sosialidemokraatit ovat nimenneet ehdokkaakseen porilaislähtöisen kansanedustaja Aki Lindenin. Linden on myös ollut muun muassa Porin terveysjohtaja ja HUS:in toimitusjohtaja.

Porissa pitäisi mielestäni siirtyä pormestarimalliin ensi kevään kunnallisvaalien jälkeen. Nyt valmistelulla alkaa olla jo kiire.

Ensiksi pitää tietysti tehdä päätös pormestarimalliin siirtymisestä. Toiseksi pitäisi päättää, montako päätoimista apulaispormestaria valitaan. Porissa riittäisi varmasti kaksi.

Pormestarin tärkeimmäksi tehtäväksi tulisi talouden ja elinkeinotoiminnan sekä suhdetoimintana kehittäminen. Apulaispormestareista toinen vastaisi teknisen sektorin, kuten sataman, Pori Energian ja Porin veden kehittämisestä ja kaikesta uuden rakentamisesta. Toinen apulaispormestari vastaisi muun muassa koulutuksen, kulttuurin ja liikunnan edistämisestä.

Puolueiden pitäisi asettaa pormestariehdokkaat jo ennen vaaleja niin, että äänestäjät tietäisivät äänestäessään, ketä he ovat valitsemassa.

Aikaa ei todella ole hukattavissa. Kesästä huolimatta puolueiden pitäisi pystyä toimimaan ja tekemään päätöksiä.

Mikko Elo

Valtiopäiväneuvos, Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: