Porin kaupungin kannattaisi pohtia yksityistämisen mahdollisuuksia - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Porin kaupungin kannattaisi pohtia yksityistämisen mahdollisuuksia

Arkistokuva. ­

29.6.2020 20:10

Porissa suunnitellaan talouden tasapainottamista kunnallisveron korotuksilla ja investointien jäädyttämisellä. Puhutaan 0,75 prosentin korotuksesta, osa jopa 1,50 prosentin korotuksesta. Kunnallisveron korotukset tulevat iskemään porilaisten ostovoimaan ja sitä kautta vaikuttamaan negatiivisesti alueen yrityksiin ja uusien työpaikkojen syntymiseen.

Pahimmassa tapauksessa se voi johtaa jopa työpaikkojen menetyksiin, kun kaupunkilaisten mahdollisuuksia ostaa yritysten tuotteita ja palveluita heikennetään. Myös investointien jäädyttämisellä lykätään väistämätöntä ja kasvatetaan korjausvelkaa, sillä sama investointi vuoden tai kahden päästä tulee todennäköisesti kalliimmaksi kuin sen toteuttaminen nyt.

Investoinnit myös poikivat ympärilleen taloudellista toimeliaisuutta, uusia työpaikkoja ja verotuloja.

Porin tulisi veronkorotusten ja investointien jäädyttämisen sijaan keskittyä isoihin rakenteellisiin uudistuksiin, joiden toteuttamista on venytetty poliittisista syistä aivan liian pitkään.

Koronakriisin aikana olisi kasvomaskiompelimon perustamisen sijaan pitänyt löytyä rohkeutta lomauttaa ne työntekijät, joille ei kriisin vuoksi tilapäisesti löytynyt omaa koulutusta tai työnkuvaa vastaavia työtehtäviä ja tarjota mahdollisuus vapaaehtoiseen lomautukseen. On kestämätöntä, että lomautuksia vastustamalla vasemmisto tekee kuntavaalikampanjaa veronmaksajien varoilla.

Kaupungin organisaatiorakenne on raskas ja kriisien iskiessä sen joustokyky ja ketteryys on nyt koronakriisin myötä todistetusti heikko verrattuna yksityiseen sektoriin.

Kaupungin tulisikin laajasti kartoittaa mahdollisuus yksityistää palvelutuotantoaan ja keventää hallintoaan.

Yhteisillä veroeuroilla voimme saada yksityisen sektorin tuottamana palveluita samalla rahalla enemmän, nopeammin ja joustavammin. Kaupungin nykyiset, ammattitaitoiset työntekijät olisivat yksityistämisen myötä kilpailtua ja tavoiteltua työvoimaa paikallisille yrityksille.

Kirjoittaja on Porista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?