NegaPorista PosiPoriksi tai MegaPoriksi - Lukijalta - Satakunnan Kansa

NegaPorista PosiPoriksi tai MegaPoriksi

25.2.2020 21:33

Psykologiassa on tehty havainto, että äidin kielteinen kasvatus ennusti lapsen pessimismiä aikuisuudessa. Tätä samaa teoriaa tai ilmiötä voisi rinnastaa siihen, miten asennoidumme kaupunkiamme kohtaan. Se, miten puhumme kaupungistamme, periytyy prosessoitavaksi kuulijalle.

Olen monia kertoja saanut kuulla siitä, miten huonosti Porin kaupunki tuottaa palveluja ja hoitaa asiakkaitaan. Tämä ei voi olla jättämättä kielteisiä jälkiä ajattelutapaamme. Negaatio ja tyytymättömyys perustavat mielentilan, josta on hyvin vaikea löytää ulospääsyä.

Itse lähes koko ikäni Porissa asuneena, voin todeta, että olen ollut erinomaisen tyytyväinen kaupunkimme tarjoamiin palveluihin läpi perheemme elämänkaaren. Lapseni ovat nauttineet ammattitaitoisten terveydenhoitajien palveluista neuvolasta kouluikään, ovat vastaanottaneet koulutettujen opettajien opetusta, olemme saaneet apua sairauksien hoitoon, olemme saaneet nauttia lukuisista kulttuurielämyksistä ja tietkin ovat olleet suurimmalta osin kunnossa.

Peruspaketti hyvän ja turvallisen elämän viettämiseen on siis vastaanotettu.

Oli ilahduttavaa lukea SK:ssa julkaistusta mielipiteestä osallisuudesta. Tämä kirjoitus oli jo omiaan vakuuttamaan sitä, että meillä täällä kaupungissa on paljon asukkaita, jotka haluavat olla mukana suunnittelemassa ja kehittämässä kaupunkiamme suuntaan, joka kestää tulevien vuosien murrosajat.

Koen, että keskuudessamme on myös erilaisista haasteista huolimatta kasvamassa sukupolvi, joka on ideologialtaan suvaitsevainen, innostunut ja inhimillisyyttä elämässään tavoitteleva. Koska tilannekuva kuitenkin on se, että meillä yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa, työikäisten määrä laskee ja syntyvyys on merkittävästi vähentynyt, tarvitsemme positiivista muuttoliikettä kaupunkiimme.

Porin kaupungin skenaario ei välttämättä ole kovin valoisa, siksi tarvitsemme myös osallisuutta tunnistaa sellaiset yhteiskunnalliset tekijät, jotka luovat meille veto- ja pitovoimaa. Tämä on tärkeää myös sosiologisesta näkökulmasta, jossa kuitenkin lähiyhteisömme ja -ympäristömme määrittävät paikkaamme ja asemaamme maailmassa.

Hanna Hildén

Porin kaupunginvaltuuston jäsen, (kok.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: