YTK:n toimitusjohtaja: Työntekijöillä on oikeus yksilölliseen mielipiteeseen – ei ole hyväksyttävää leimata ihmisiä loisiksi ja rikkureiksi - Lukijalta - Satakunnan Kansa

YTK:n toimitusjohtaja: Työntekijöillä on oikeus yksilölliseen mielipiteeseen – ei ole hyväksyttävää leimata ihmisiä loisiksi ja rikkureiksi

30.1.2020 21:33

Työmarkkinoilla neuvotellaan. Asiaan liittyvän keskustelun muodot ja sävyt ovat kärjistyneet hurjaa vauhtia.

Panokset ovat kovat, kun liittojohtaja Jyrki Alapartanen ilmoittaa julkisuudessa, että heillä riittää keinoja yritystoiminnan hankaloittamiseen (IL 28.1.). Ei riitä, että yritykset saadaan kuriin, sillä Alapartasen keinovalikoimassa on myös työntekijöiden leimaaminen rikkureiksi. Leima on Alapartasen mukaan elinikäinen taakka, joka kuluttaa työpaikan henkilöstösuhteita.

Samaan aikaan media haastatteli Versowoodin työntekijää Ida Seppästä (YLE 28.1.), joka rohkeasti kertoi oman mielipiteensä lakkoilusta. Seppälän näkemyksen mukaan lakko heikentää työntekijöiden taloutta, vaarantaa työpaikan sekä polkee Suomen kilpailukykyä.

Joillekin ay-aktiiveille Seppäsen mielipiteet olivat liikaa, ja Seppänen on joutunut kohtaamaan solvauksia ja uhkailuja (IL 28.1.). Ryhmän sisäinen solidaarisuus on armotonta ulospäin. Puhe loisista ja rikkureista alkaa olla viimeinen nurkka, jossa leimaavan ja loukkaavan kielenkäytön hyväksyttävyyttä ei ole vielä arvioitu.

Tarvitsemme vielä lisää Seppäsiä, työntekijöitä ja työttömiä, jotka uskaltavat julkisuudessa tällaista kiusaamista vastustaa. Ei ole hyväksyttävää leimata ihmisiä loisiksi ja rikkureiksi.

Hyvinvointi ja kestävä työelämä edellyttävät luottamusta ja vastavuoroisuutta. Ne puolestaan vaativat keskustelua, jossa kaikkien oikeutta omaan mielipiteeseen kunnioitetaan.

Sanna Alamäki

Toimitusjohtaja, Yleinen työttömyyskassa YTK

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut