Parkinsonin tautiin liittyy edelleen vääriä käsityksiä – lisää ymmärrystä kaivataan - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Parkinsonin tautiin liittyy edelleen vääriä käsityksiä – lisää ymmärrystä kaivataan

25.7.2020 17:41

Parkinsonin tauti on neurologinen sairaus, eivätkä kaikki ole kännissä tai muuten vajaamielisiä, niin kuin terve ihminen ehkä ajattelee. Ymmärrämme kaiken, mutta se miten asiat ilmaistaan on toisilla vaikeampaa.

Parkinsoniin sairastuneella on omaa tahtoa vähän, jos kaikki sietää mitä annetaan. Monellakaan ei ole tietoa tai uskallusta tai henkisiä voimia enää sanoa omaa mielipidettä hoitamiseen.

Ihmettelen, miksi hyvin pitkälle edenneessä Parkinsonin taudissa, kun henkilö on jo aika sekaisin ja puhekin kangertelee, annetaan tukilääkettä ja vahvaa särkylääkettä? Eihän Parkinsonia sairastavalla ole taudista johtuvia kipuja.

Lääkitseminen on hyvin vaikeaa, Koska parantavaa lääkitystä ei ole täydellisesti löytynyt.

Parkinsonin tautiin sairastunut voi käyttäytyä hyvinkin erikoisesti, mutta se ei muuta ihmistä ymmärtämättömäksi, se pitäisi ihmisten ymmärtää.

En ole lääkäri, vaan pelkkä Parkinsonin tautiin sairastunut, maalaisjärjellä varustettu ja kokemuskouluttaja omasta sairaudesta. Hoitohenkilökunnan pitäisi käyttää hyväksi kokemuskouluttajien tietoa, että saataisiin oikeanlainen tieto sairaudesta, eikä vääränlainen loukkaava asenne pääsisi kulovalkean tavoin eteenpäin.

Tuula Jussilainen

Parkinsonin taudin kokemuskouluttaja, Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: