Tiedätkö mistä ruokasi tulee? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Tiedätkö mistä ruokasi tulee? – uudet pakkausmerkinnät kertovat enemmän kuin ennen

Alkuperämaatietojen ilmoittamisessa Suomi on ollut edelläkävijä EU:ssa ja vaatinut läpinäkyvyyden lisäämistä elintarviketuotantoon.­

18.7.2020 11:50

Enemmistö kuluttajista on kiinnostunut ateriansa aineksien alkuperästä. Usein asia on helppo tarkistaa elintarvikepakkauksesta. Tietoa on tarjolla, sillä alkuperämaan ilmoittaminen on pakollista monien elintarvikkeiden kohdalla. Tällaisia ovat liha ja lihatuotteet, kala ja kalatuotteet, pakastemarjat, tuoreet hedelmä- ja vihannestuotteet, hunaja sekä oliiviöljy.

Nykyisin myös elintarvikkeen pääainesosan alkuperämaa tulee ilmoittaa. Tämä tuli pakolliseksi huhtikuun alussa EU:n alueella. Esimerkiksi jos pakkauksessa lukee suomainen ruisleipä, mutta leipään käytetyt jauhot eivät ole suomalaisia, on se kerrottava ainesosaluettelossa. Ilmaisu ”valmistettu Suomessa” ei ole tae tuotteen kotimaisesta alkuperästä.

Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisten pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki, joka kertoo sekä suomalaisesta raaka-aineesta että työstä. Koska valmistajan tai tuotteen suomalainen nimi tai kotoisat maisemat pakkauksessa eivät aina kerro totuutta siitä, onko ruokatuote varmasti suomalainen, kannattaa tarkistaa pakkauksessa kyseinen merkki.

Alkuperämaatietojen ilmoittamisessa Suomi on ollut edelläkävijä EU:ssa ja vaatinut läpinäkyvyyden lisäämistä elintarviketuotantoon. Suomessa on ilmoitettava myös Suomessa valmistettujen pakattujen maito- ja lihavalmisteiden alkuperä.

Esimerkiksi jos sulatejuustossa käytetty maito on suomalaista, lukee pakkauksessa ”Maidon lypsymaa: Suomi” tai on se korvattu Hyvää Suomesta -merkillä. Jos maito on kerätty useasta EU maasta, ilmoitetaan ”Maidon alkuperä: useat EU-maat.”

Myös ravintolassa aterioiva hyötyy alkuperämaamerkinnöistä. Ravintoloilla on velvollisuus ilmoittaa kirjallisesti aterioissa käytetyn lihan alkuperä.

Muistathan tarkastaa ostamasi tuotteen alkuperän, niin mekin teemme.

Hanna Viita

Marttaliitto ry

Jaana Elo

Luomuliitto ry

Anni-Mari Syväniemi

Ruokatieto ry

Uutista päivitetty 18.7.2020 kello 12.25. Korjattu kirjoitusvirheitä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?