Jotta Suomi saadaan koronan jälkeen jaloilleen, jokaisen meistä on oltava mukana: Osta kotimaista, lomaile Suomessa, retkeile puhtaassa luonnossa ja jätä joka toinen euro oman alueesi kauppiaalle - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Jotta Suomi saadaan koronan jälkeen jaloilleen, jokaisen meistä on oltava mukana: Osta kotimaista, lomaile Suomessa, retkeile puhtaassa luonnossa ja jätä joka toinen euro oman alueesi kauppiaalle

15.4. 21:22

Lähikuukaudet ratkaisevat, kuinka saamme suomalaisten elämän takaisin raiteilleen. Hallitus on tekemässä taloudellisia linjauksia ja koronan jälkisiivouksen jälkeen on ryhdyttävä tositoimiin. Tässä jokaisen suomalaisen on oltava mukana.

Poikkeuksellisissa oloissa valtioiden väliset sopimukset on hetkeksi siirrettävä syrjään ja priorisoitava jokaisen maan omaa jälleenrakennusta. Periaatteena on ”kotipesä kuntoon ja sitten vasta portit auki maailmalle”.

On lähdettävä liikkeelle siitä, että kotimaista yrittäjyyttä tuetaan kaikin keinoin. Osta kotimaista, lomaile Suomessa, retkeile puhtaassa luonnossa ja jätä joka toinen euro oman alueesi kauppiaalle.

Kaupalla tulee olla erityisen suuri vastuu, mitä hyllyiltä löytyy. Turhan tuontitavaran määrää on vähennettävä, koska sen yletön määrä vain pahentaa ulkomaankaupan vaihtosuhdetta.

Ulkomaille matkustavat vain sellaiset henkilöt, joille se on välttämätöntä työn tai perhesuhteiden vuoksi. Vältetään matkustamista maissa, joissa on suurin riski uusien tarttuvien tautien tulolle ja leviämiselle Suomeen. Kaukomatkat voi siirtää tulevaisuuteen ja mieluummin tutustua naapurimaihin.

Edessä on maailmanlaajuinen talousremontti. Tulemme todistamaan ennenäkemättömän mittavia rahoitusohjelmia, joissa keskuspankkien rahkeet paukkuvat.

Korona tuli pahaan saumaan. Valtioiden velkasuhteet ovat jo ennestään mittavat ja kauppaa rajoittavat toimet Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä ovat alkaneet heijastua maailmalla. Talouden kasvuvauhti on hidastunut kaikkialla.

Suomi ottaa velkaa ja puheet valtion talouden tasapainottamisesta on haudattu. Edessä on verojen korotuksia. Niiden kohdistamisessa pätee sääntö ”älä tapa lypsävää lehmää”.

Monella taloudella on edessä vyön kiristys ja kaikki liikenevä raha käytetään harkiten. Niillä, joilla sitä on liiemmälti, sijoittakoon kotimaiseen tuotantoon.

Ilmapiiri on suopea haittaveroille. Niiden valinnassa etusijalla ovat toiminnot, jotka kuormittavat ympäristöä, vaikuttavat ilmaston tilaan tai ovat terveydelle haitallisia. Tapasairauksille ei ole tilaa eikä maksajia.

Yhteiskuntaan on luotava uutta henkeä. On aika nostaa henkiset arvot keskiöön ja tuotava ne talouden kovien mittareiden rinnalle.

Moni taloustieteilijä on jo ehtinyt arvostelemaan, että maiden välisessä talousvertailussa käytetty bruttokansantuote (BKT) ei ota riittävästi huomioon maiden henkistä ja sivistyksellistä kehitystä eikä todenna immateriaalioikeuksia.

Maailma toivoo tieteen ja tutkimuksen löytävän reseptit terveen elämän säilyttämiselle maailmalla. Tilaa olisi myös tervejärkisille poliittisille johtajille.

Kirjoittaja on metsänhoitaja Porista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?