Virus tuli taloon ja toimii kuin röntgensäteet - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Virus tuli taloon ja toimii kuin röntgensäteet

22.3.2020 20:00

Kutsumaton vieras teki sen mihin yksikään mahtijohtaja ei pystynyt. Laittoi maailmanjärjestyksen uusiksi. Lyhyessä ajassa koronatsunami torpedoi maailmantalouden kasvunäkymät, romahdutti pörssit ja sekoitti miljardien ihmisten arkielämän.

Se on muutamassa päivässä rakentanut valtioiden välille muurit, jollaisesta vain Trump saattoi aikaisemmin haaveilla. Liikenne pysähtyi, tehtaat hiljenivät, turha tanhuaminen loppui ja ihmiset palaasivat ajassa taaksepäin. Perheet löysivät yllättäen yhteistä aikaa, eikä ollut mihinkään kiire. Ilmastofobiassa tuli luova tauko. Luonto otti meistä yliotteen.

Vaikka me taudin silmissä olemmekin kaikki samalla viivalla, siitä toipuminen on paljastamassa yksittäisten valtioiden vahvuudet ja heikkoudet.

Useimmat Euroopan maat olivat heikosti varautuneita taudin torjumiseen ja tarvittavien toimien käynnistämiseen. Välineistä ja laitteista on ollut pulaa. EU:n yhteinen koordinointi takeltelee. Jokainen jäsenmaa soveltaa omia käytäntöjään ja poliittista päätöksentekoa.

Talouden uhkakuvat ovat vasta paljastumassa. Ne ovat romuttamassa heikoimmassa asemassa olevat pienet ja keskisuuret yritykset, joiden varassa suurelta osin Euroopan talous pyörii.

Euroopan Keskuspankin rahoitusta elvyttävät toimet ja rahoitustuki yrityssektorille tuovat helpotusta. Riittävätkö ne, kun samaan aikaa eri jäsenmaiden taloudet ovat ajautumassa saneerauskuntoon. Euroopan rajoilla kolkuttavat kasvavat pakolaisvirrat, joista on tulossa valtioiden välistä kauppatavaraa.

Epidemia toimii kuin röntgensäteet. Se paljastaa kansallisten järjestelmien heikkoudet. Pahimmillaan ne näyttäytyvät sellaisten maiden kuten Yhdysvaltain terveydenhoitojärjestelmissä.

Maassa on maailman parhaiten varustettuja sairaaloita, joiden hoitoon vain harvalla on varaa. Koko terveydenhoitojärjestelmä on epäyhtenäinen ja ilman valtakunnallista koordinaatiota. 28 miljoonalla ihmisellä ei ole minkäänlaista hoitotakuuta puhumattakaan sairauskustannusten kompensoinnista. Neljännes työssäkäyvistä amerikkalaisista ei kuulu työterveydenhoidon piiriin.

Globaalit toimitusketjut osoittivat heikkoutensa. Korvaavia toimitusjärjestelmiin ei ole varauduttu. Suurimpana uhkana on lääke- ja terveysalan tuotteiden keskittäminen Kiinaan.

Credit Suissen sijoitusjohtaja Michael O’Sullivan arvioi kirjassaan ”The Levelling”, että pienet, teknologian ja osaamisen edelläkävijämaat kuten Pohjoismaat, kasvattavat merkitystään globaalien alueiden välisessä kilpailussa.

Yksi parhaista suoriutujista on Suomi. Meillä on yhtenäinen ja laadukas terveydenhoitojärjestelmä. Jokainen kansalainen kuuluu hoitotakuun piiriin, jonka kustannuksista suurin osa katetaan julkisista menoista.

Myös muut yhteiskunnan toiminnot voidaan turvata nykyaikaisella teknologialla. Tällaisia ovat etäopetus samoin kuin etätyöskentely, jollaiseen useimmilla yrityksillä on valmiudet.

Mainettamme maailman turvallisimpana maana ei edes korona pysty horjuttamaan.

Paavo Kajander

Metsänhoitaja, Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut