Porin tonttivuokrien rajut korotukset ovat kohtuuttomat - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Porin tonttivuokrien rajut korotukset ovat kohtuuttomat

Porin yhtiömuotoisten asuntotonttien vuokriin ja lunastushintoihin on tulossa rajuja korotuksia. Kirjoittajan mukaan Kiinteistöliitto Satakunta vastustaa uutta hinnoittelua. Arkistokuva.

4.6.2020 21:47

Korona-aika koettelee kuntien, kuten myös taloyhtiöiden taloutta. Lähivuosina Porissa on päättymässä kerrostalotonttien maanvuokrasopimuksia usean eri kaupunginosan alueella.

Porin kaupungin tekninen lautakunta on käsitellyt asiaa kokouksessaan 12.5.2020. Teknisen lautakunnan niukan enemmistön hyväksymä tonttien vyöhykehinnoittelu on nostamassa kustannuksia kohtuuttomasti Porissa.

Kaikkia kaupungin asukkaita tulee kohdella oikeudenmukaisesti, joten sen vuoksi Kiinteistöliitto Satakunta haluaa tuoda julki seuraavat kommentit.

Porissa esitetyt yksikköhinnat ovat kuitenkin suuremmat, kuin vastaavissa kaupungeissa. Porissa on esitetty esimerkiksi Pormestarinluodon alueen kerrostalotonttien hinnaksi 122,50 euroa per kerrosneliö, kun Jyväskylässä (esimerkiksi Laajavuori) hinta on 101 euroa per kerrosneliö.

Riihikedon ja Itätullin kaupunginosien alueen tonttien hinnaksi on taasen esitetty jopa 255 euroa per kerrosneliö, kun esimerkiksi Seinäjoella kerrostalotonttien hinta on 150 euroa per kerrosneliö.

Kun tonttien vuokrasopimukset Porissa päättyvät, nousevat vuokrat hurjasti. Porilaisena esimerkkinä Pormestarinluodossa 70-huoneistoisen kerrostalon vuokra nousee nykyisestä 8.876,40 eurosta jopa 28.794,30 euroon.

Osakkaiden vastikkeissa siis tonttivuokran osuus tulee olemaan jopa 0,60 euroa kuukaudessa per neliö. Vastikkeista siis viidennes menee pelkkään tontin vuokraan.

Tällainen kustannusten nousu vaikuttaa väistämättä myös asuntojen hintojen kehitykseen negatiivisesti, vastaavalla tavalla miten kiinteistöveron nosto. Kehitys on huolestuttavaa, koska samaan aikaan monella alueella Porissa asuntojen hintakehitys on ollut negatiivinen.

Kiinteistöliitto Satakunta esitti, että Porin kaupunki hakisi vuokratonttien hinnoittelun määritykseen ARA:n vahvistuksen, jota käytetään useassa kunnassa, ja sitä käytettäisiin sekä hintasäännellyn asuntotuotannon tontin luovutuksissa, että vanhojen yhtiömuotoisten kerrostalotonttien hinnan määrityksessä.

Tätä ei jostain syystä nyt haluttu tehdä.

Kaikissa vanhoissa yhtiöissä toteutunut rakennusoikeus ei vastaa kaavan rakennusoikeutta. Tämän kustannusvaikutus voi olla yhtiötasolla kymmeniä tai satoja tuhansia vuodessa ja yksilötasolla satoja euroja vuodessa.

Esitettyä muutosta Kiinteistöliitto Satakunta ei voi puoltaa, vaan esitämme asian palauttamista tekniseen lautakuntaan uudelleen valmisteltavaksi evästyksellä, että tonttien hinnoittelussa otetaan huomioon valtakunnallinen hintataso, jotta porilaisten asumisen kustannuksiin ei tule kohtuuttomia korotuksia.

Mari Häyhtiö-Viikilä

Kiinteistöliitto Satakunta ry:n toiminnanjohtaja

Kiinteistöliitto Satakunta ry:n hallitus

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: