Mielipidekirjoitus: Maanviljelijöiden ja maidontuottajien jatkuva syyllistäminen ilmastoasioissa on lopetettava - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Maanviljelijöiden ja maidontuottajien jatkuva syyllistäminen ilmastoasioissa on lopetettava

Kuvituskuva.­

25.11.2019 21:16

Nimimerkki Juha kirjoitti Satakunnan Kansan verkossa näin: "Ilmastovouhotus saisi nyt loppua. Turha syyllistää maidontuottajia ja maanviljelijöitä. Jos kaikki lopettaisivat, meille tuotaisiin ulkomailta kaikki elintarvikkeet. Onko muka ruoan rahtaus maailman ääristä ekologista?”

Juhan kannanotto liittyi maitotilallinen Jouni Riihiahoon, jonka perheestä ja elinkeinosta oli julkaistu artikkeli Satakunnan Kansassa.

Totta on, että suomalaista maataloutta on ahdistettu viime aikoina. Tämän päälle ”ilmastoekspertit” käyvät ylikierroksilla somessa. He kävivät hiljan Ylen päätoimittajan Jouko Jokisen kimppuun, joka oli vain sanonut, että ilmastojournalismin pitäisi olla moniäänistä. Tämän jälkeen hänet oli väännetty tieteenkieltävän roskan levittäjäksi.

Jotain on pahasti vialla: Edes asianosaiset eli maanviljelijät tai vapaa media eivät saisi sanoa mielipiteitään.

Tervettä keskustelua ei nyt suvaita. Maailmanlopulla pelotellaan, syyllistetään tai arvostellaan ihmisten elämäntapaa ja valintoja. Näistä on kirjoittanut myös Perusta-lehden päätoimittaja Santeri Marjokorpi. Hän kuvaa ilmiötä kiihkouskovaisten hengelliseksi väkivallaksi. Satakunnan Kansan toimittaja Harri Aalto on taas luonnehtinut (SK 22.11.2019) mielipidekirjoituksensa otsikossa osuvasti: Käynnissä on ”yhtä totuutta julistava ilmastokiihko” – pelottelu maailmanlopulla.

Muutkin kuin maanviljelijät alkavat olla kurkkua myöden täynnä ilottoman ilmastovyörytyksen takia. Se lähti laukalle Suomessa kansainvälisen tiedeyhteisön ilmastonmuutosraportin jälkeen.

Miksi juuri maitotilallisista tuli kirosana ilmastoriehunnassa? Entä lihantuottajista? Siksi, että maatalous on oiva maailmanlaajuinen syyllinen ilmastotiedeyhteisön mukaan.

Kysyn, onko reilua ilmastolaskelmissa, että suomalaista maataloutta rinnastetaan Brasilian Amazonin sademetsien kulottamispolttamiseen, siis peltolaajennuksiin ja hulvattomiin metsien hakkuuseen? Kaksi kolmasosaa maailman eläin- ja kasvilajeista elää kuitenkin sademetsissä.

Mielestäni suomalainen maatalous on varmasti vastuullista. Eläinten hyvinvointi on ykkösasia. Tuotettu ruoka on maailman mittakaavassa puhdasta ja erittäin antibioottivapaata. Oma maatila, ympäristö sekä lihan ja maidontuotto on maanviljelijän sydämen asia.

Maanviljely elämäntapana on ollut iäti ympäristön vaalimista, kokoaikaista vastuuta maasta, perheestä ja eläinten hyvinvoinnista. Suomalaisen ruokaturvan huolehtiminen ja ympäristövastuu on ollut pitkä jatkumo.

Jätetään maanviljelijät rauhaan ja katsotaan juurillemme. Vielä elää paljon suomalaisia, joiden ruoanturva ja pieni elanto tulevat maasta.

Tarja Pitkänen

Kokemäki

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?