Luontokuvaajia ei ole liikaa – syyllistäminen on ihan turhaa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Luontokuvaajia ei ole liikaa – syyllistäminen on ihan turhaa

17.9.2019 19:33

Euralainen luonnonystävä Tuomo Hurme on kahdesti ottanut kantaa SK:ssa (29.8. ja 12.9.) liialliseen luontokuvaajien määrään. Hän toteaa 29.8., että suomalaiset kodit alkavat olla täynnä viimeistä huutoa olevaa kameratekniikkaa. Tällainen "viime huudon" kameratekniikka maksaa muutama tuhat euroa, joten tuskin sitä ihan joka kodista löytyy.

Hurme toteaa myös, että harrastuksen lisäksi oheislaitteiden hankinta on luonnonvarojen riistoa parhaimmillaan, joka kuormittaa raskaasti luontoa. Hän toivoo, että luontokuvaus pysyisi pienen, vastuullisen ammattilaisjoukon käsissä. Eli suoraan sanoen vain tietty eliittijoukko saisi harrastaa luontokuvausta ja tavalliselta kansalta hän ottaisi kamerat pois.

29.8. kirjoituksessaan hän toteaa lopuksi: "Nuori luonnonharrastaja, älä ryhdy luontokuvaajaksi, luonnon tarjoamista elämyksistä voi nauttia muutenkin. Paras kuva on sittenkin se, joka on jäänyt ottamatta." Tuntuu aika oudolta viestiltä nuorille: älä kuitenkaan ala harrastaa valokuvausta. Valokuvaushan olisi nuorillekin erinomainen ja varsin harmiton ja hauska harrastus, jonka parissa voi toteuttaa itseään ja saada siitä jopa ammatin itselleen.

Luontokuvaus ei ole koskaan ollut suurten ihmisjoukkojen laji, vaan luonnon aktiviteeteistä kiinnostuneiden ihmisten, varsin harmiton harrastus. Luonnossa liikkuvat kuvaajat eivät yleensä metelöi, kunnioittavat luontoa ja liikkuvat varsin rauhallisesti, eivätkä roskaa ja turmele luontoa. Joten sanoisin, että luontokuvaajien syyllistäminen ja heidän harrastuksensa rajoittaminen on aika "linkolalaista" ajattelua.

Totta sen sijaan on Hurmeen toteamus, että tietokoneiden tuottaminen syö luontoa, mutta niistäkin murto-osa on valokuvauksen harrastajien käyttämiä laitteita. Jos aletaan harrastuksia rajoittaa, niin valokuvausta paljon haitallisempia, luontoa pilaavia harrastuksia on satamäärin. Jokaisen nykypäivän ihmisen on tunnettava vastuunsa tänä ilmastonmuutosten ja muiden luonnonilmiöiden ilmenevässä maailmassamme; pienelläkin teolla jokainen voi osallistua luonnon ja ilmaston suojelemiseen, vaikkei koskaan edes lähtisi lomalennolle etelään.

Suomalaisten luontokuvaajien syyllistäminen on kyllä kaukaa haettua höpinää. Aika pieni joukko heistä lentää toiselle puolelle maapalloa kuvaamaan Galapagokselle lintuja, ja jos lentää niin kyse on eliittijoukosta.

Harrastuksena valokuvaus ja luontokuvaus on varsin kiintoisaa ja avartavaa ja jopa oivaa terapiaa kaikille ikäluokille, syrjäytyneillekin, tässä niin "muka" kiireisessä maailmassa.  Sen myötä oppii katselemaan maailmaa ja ympäristöään aivan erilaisin silmin, näkemään ja samalla ymmärtämään, miten hienossa ja virikkeellisessä maailmassa loppujen lopuksi elämme. Kaikille pitäisi olla tilaa.

Esa-Matti Vasama

Porin Kameraseura ry:n puheenjohtaja

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut