”Hämmästyttää, onko todella niin, että THL:n tutkijat ovat näin kaukana tavallisten ihmisten elämästä, että pitää tutkia, mitä krooninen rahapula eli huono toimeentulo aiheuttaa ihmisten elämässä” - Lukijalta - Satakunnan Kansa

”Hämmästyttää, onko todella niin, että THL:n tutkijat ovat näin kaukana tavallisten ihmisten elämästä, että pitää tutkia, mitä krooninen rahapula eli huono toimeentulo aiheuttaa ihmisten elämässä”

”Ostopäätös ei ole mikään yksinkertainen asia vaan vaatii karsimista muista menoista”, kirjoittaa mielipiteessään Jukka Heinonen.

17.10.2019 19:00

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tekemän tuoreen tutkimuksen tulokset ”kylmäsivät” tutkijoita. Tutkimus selvitti, miten toimeentulon kokeminen helpoksi tai hankalaksi on yhteydessä lasten ja vanhempien hyvinvointiin. THL:n löytämiä tuloksia: Toimeentulo-ongelmaisten perheiden vanhemmat tunsivat masentuneisuutta tai yksinäisyyttä useammin kuin perheissä, joissa toimeentulo koettiin helpoksi. Löydettiin myös eroja perheiden arjen sujumisessa, ja niin edelleen.

THL:n vuosibudjetti on 100 miljoonaa euroa, josta suurin osuus tulee valtiolta. THL tekee varmasti paljon hyvää ja edistää kansakuntamme hyvinvointia, mutta tämän tutkimuksen tuominen julkisuuteen ja tutkijoiden hämmästely tuloksista hieman ihmetyttää. Uskon, että tutkimuksen hinta on varmasti usean matalapalkkaisen yhteenlaskettujen vuositulojen summa ja kustannettu verorahoista.

Hämmästyttää, onko todella niin, että THL:n tutkijat ovat näin kaukana tavallisten ihmisten elämästä, että pitää tutkia, mitä krooninen rahapula eli huono toimeentulo aiheuttaa ihmisten elämässä. En enää ihmettele, miksi johtavien päättäjiemme ymmärrys köyhyydestä on minimaalinen, jos sosiaali- ja terveysministeriön alaiselle tutkimuslaitoksellekin valkeni vasta nyt, mitä köyhyys tarkoittaa. Toivottavasti viestivät nyt saavutetun tiedon myös päättäjillemme edistäessään kansakuntamme hyvinvointia.

Päivänselvyyksiä ei tarvitse tutkia. Jokainen, joka on elänyt tulojen riittämättömyydessä, perheen normaaliin elämiseen vaadittujen kustannusten paineessa, tietää tähän tutkimukseen vastauksen.

Esimerkki: Matalatuloinen perhe jossa on kaksi lasta, vanhempi auto pakollisena töihin menoon, tietää varmasti, miten paljon vaaditaan pelkästään talvirenkaiden ostoon ynnäämistä ja menojen karsimista, jotta lain vaatimat renkaat ja turvallisuus työmatkalla turvataan. Ostopäätös ei ole mikään yksinkertainen asia vaan vaatii karsimista muista menoista. Se ei ole huikkaus puolisolle, ”käyn ostamassa talvirenkaat”. Se tarkoittaa jostain luopumista. Kun samanlainen tilanne jatkuu vuodesta toiseen, ei henkinen jaksaminen vanhemmilla välttämättä ole itsestäänselvyys, kun jokainen isompi ostos aiheuttaa saman prosessin. Näissä tilanteissa myös lapset ovat osallisena ja pakotetut tyytymään vanhempien tekemiin päätöksiin. Puhumattakaan perheistä, jotka elävät köyhyysrajan alapuolella.

Se, että tämän tyyppisen tutkimuksen tulosta ruoditaan hienoin sanakääntein ja vaikeaselkoisin ilmaisuin ei muuta yksinkertaista tosiasiaa miksikään. Kun rahat eivät riitä ne eivät riitä, ja vaikutus on suora kaikkeen hyvinvointiin ja mahdollisuuksiin.

Koulutus, tulonsiirrot ja palveluiden lisääminen tukemaan perheitä ovat THL:n resepti. Niinpä niin, tulonsiirtoa kyllä tapahtuu, valtion yhtiöiden johtajien palkat ovat nousseet parhaimmillaan 47 prosenttia vuodesta 2016–2018. Talousnäkymät ovat aina huonoja palkansaajille, mutta kohtuuttomia tuloja saaville aina yhtä hyvät.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos