5G-uhkakuvilla ei ole todellisuuspohjaa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

5G-uhkakuvilla ei ole todellisuuspohjaa

5G-puhelimia.­

8.8.2020 7:30

Satakunnan Kansan mielipidekirjoituksessa (SK 7.8.) tuotiin esille huoli uuden 5G-teknologian käyttöönotosta. On selvää, että aina kun uutta teknologiaan tuodaan markkinoille, selvitetään sen vaikutukset ihmiselle ja luonnolle varovaisuusperiaatteen mukaisesti. Tämä tapahtuu tieteen keinoja käyttämällä ja tutkimalla, löytyykö vaarallisuudesta näyttöä.

Tässä tapauksessa näyttöä ei ole, vaikka asiaa on tutkittu laajalti. Varovaisuusperiaatteeseen kuuluu myös, että tieteellisen näytön puuttuessa ei ole syytä lykätä sellaisen teknologian käyttöönottoa, joka tulee vähentämään kuormitusta ympäristölle.

5G mahdollistaa entistä korkeampien taajuuksien käyttämisen, joka vaatii enemmän tukiasemia kuin vanhempi teknologia. Tämä johtuu siitä, että lyhyemmät aallot läpäisevät esteitä huonommin eikä radiosäteily siten myöskään ulotu ihmisen tai eliön kehoon niin syvälle. Lisäksi 5G käyttää taajuuksia tehokkaammin, joten radiosäteilyn määrä jopa vähenee verrattuna saman tietomäärän siirtämiseen nykyisillä verkoilla.

Nyt kun entistä useampi on työskennellyt kotoa, nopeiden ja luotettavien yhteyksien saatavuuden merkitys on korostunut entisestään. Voidaan jopa sanoa, että hyvät yhteydet kansainvälisiin tietoverkkoihin on ollut edellytys sille, että olemme pystyneet torjumaan pandemiaa niin tehokkaasti ja silti pitämään yhteiskunnan käynnissä.

Lisäksi pitkällä tähtäimellä etätyön lisääntyminen vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja parantaa kaupunkien ilmanlaatua.

5G on yksi osa sitä palapeliä, jolla jokaiselle suomalaiselle pyritään saamaan mahdollisimman hyvä internet-yhteys. Valokuitua käytetään tuomaan nopeat yhteydet 5G-tukiasemille ja joissain tapauksissa kiinteä yhteys on edelleen tarpeen viedä perille asti.

Yksikin tukiasema kuitenkin pystyy palvelemaan huomattavasti suurempaa määrää käyttäjiä kerralla.

Jarkko Santala

Porin seudun vihreät, pj.

Johanna Kohvakka

Viite - Tieteen ja teknologian vihreät, pj.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?