Yksitoista lääkäriä vastustaa 5G-verkon laajentamista: ”Se voi olla terveysriski eritoten lapsille ja niille, joilla on alentunut immuniteetti” - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Yksitoista lääkäriä vastustaa 5G-verkon laajentamista: ”Se voi olla terveysriski eritoten lapsille ja niille, joilla on alentunut immuniteetti”

Lääkärit varoittavat, että 5G on vielä tuntematon ja tutkimaton teknologia, jonka vaikutuksia terveyteen ja ympäristöön ei tiedetä. Voimassa oleva laki ionisoimattoman säteilystä ei ole kirjoittajien mukaan nykytieteen tasolla, vaan se on vanhentunut.

6.8.2020 20:11 | Päivitetty 6.8.2020 20:46

Me yksitoista lääkäriä päätimme ryhtyä uuden kansalaisaloitteen (www.liikaasateilya.fi) vastuuhenkilöiksi ja tulla julkisuuteen, koska olemme huolestuneita langattoman teknologian hallitsemattomasta käyttöönotosta.

Lähitulevaisuudessa 5G-verkko laajenee nykyisestään. Mikäli nykyiset suunnitelmat toteutuisivat, 5G tulisi johtamaan väestön altistumisen laajamittaiseen lisääntymiseen, mitä me kansalaisaloitteen alulle panneet lääkärit emme voi hyväksyä. 5G on tuntematon ja tutkimaton, uudentyyppinen teknologia, jonka vaikutuksia terveyteen ja ympäristöön pitäisi pikimmiten ennalta selvittää.

Poliitikot toteavat usein, että päätöksenteossa pitäisi tukeutua tutkimusnäyttöön. Jo aiempien verkkoteknologioiden vaikutuksista ihmisen terveyteen ja luontoon on olemassa vertaisarvioiduissa tiedelehdissä julkaistuja katsausartikkeleita. Edellä mainitun näytön ja varovaisuusperiaatteen nojalla suurin osa sähkömagneettisten kenttien tutkijoista vastustaa 5G:n käyttöönottoa nykyisin ehdoin.

Professoritason asiantuntijat ovat osoittaneet vetoomuksia kansallisille ja kansainvälisille päättäville tahoille, mutta nämä kannanotot ovat jääneet itseohjautuvista autoista ja esineiden internetistä (IoT) katteettoman ruusuisia kuvia maalailevien 5G-mainospuheiden alle.

Mielestämme voimassa oleva ionisoimattoman säteilyn lainsäädäntö ei ole nykytieteen tasolla, vaan se on vanhentunut.

Mikä ratkaisuksi? Kun 5G-teknologian ymmärretään olevan hyödyllinen teollisuuden tarpeisiin, ehdotamme, että 5G-verkko rakennettaisiin niille rajatuille alueille, joissa sitä välttämättä tarvitaan. Teknologian käyttöön sairaaloissa suhtaudumme varauksella. Herkimpiä yksilöitä kuten henkilöitä, joilla on alentunut immuniteetti tai lapsia, ei pitäisi altistaa teknologialle, jota ei ole tutkittu.

Mielestämme voimassa oleva ionisoimattoman säteilyn lainsäädäntö ei ole nykytieteen tasolla, vaan se on vanhentunut.

Lisäksi suosittelemme, että valokuituyhteyksiä laajennettaisiin. Valokuitu takaa kuluttajille toimintavarman ja huippunopean internetyhteyden väestöä säteilylle altistamatta. On ammatteja, kuten esimerkiksi poliisi, sairaankuljetus ja palokunnat, joissa langattomat yhteydet ovat välttämättömiä, mutta näiden tarpeet voidaan tyydyttää nykyisilläkin matkapuhelinverkkoyhteyksillä.

Erkki Antila, FT LL

Nina Bjelogrlic-Laakso, LT

Karin Munsterhjelm- Ahumada, LL

Rauli Mäkelä, LL

Helena Mäkelä, LL

Päivi Mäkeläinen,

Matti Paananen, LL

Sylvi Silvennoinen-Kassinen, LKT, dos

Nina Soukka, HLL

Salla Wilskman, LL

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos