Himmelin entinen johtaja ihmettelee, kenelle vastuu rakennuksen kunnosta kuuluu : Sampolan palvelukeskus ja sosiaalijohtaja ovat aikanaan olleet tietoisia Himmelin kunnosta - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Himmelin entinen johtaja ihmettelee, kenelle vastuu rakennuksen kunnosta kuuluu : Sampolan palvelukeskus ja sosiaalijohtaja ovat aikanaan olleet tietoisia Himmelin kunnosta

Porilainen Vanhainkoti Himmeli valmistui kolmekymmentä vuotta sitten.

4.9.2019 18:00

Jäin eläkkeelle vanhainkoti-päiväkeskus Himmelin johtajan tehtävästä vuonna 2010 oltuani siellä vuodesta 1998. Siinä vaiheessa Himmelistä poistui myös vanhainkodinjohtaja, sillä virka lakkautettiin.

Himmelissä on vuosikymmenten ajan tehty hyvää ja laadukasta hoitotyötä. Alakerrassa toimi minun taloon mennessäni kahvio, uima-allas, kaksi saunaa, kampaaja, jalkahoitaja, hieroja, kotihoidon päivätoiminta sekä ruokasalissa henkilökunnalle sekä talon ulkopuolisille vanhuksille oli lounasmahdollisuus.

Kahvion pitäjä lopetti toiminnan kannattamattomana 2000-luvun alkupuolella. Sen jälkeen kolme yrittäjää kävi toteamassa saman asian. Kahviota pyöritettiin viimein talon omana toimintana työllistetyn työntekijän voimin. Asiakkaita ei riittänyt ja muutaman vuoden päästä kahviotoiminta lopetettiin.

Kun Himmelissä alusta asti toiminut hieroja jäi eläkkeelle, niin uutta hierojaa ei yrityksistä huolimatta saatu tilalle. Kotihoidon päivätoiminta käytti joka arkipäivä molempia saunoja sekä ruokasalin palveluja. Saunavuoroja oli myös talon ulkopuolisille vanhuksille.

Viimeinen talon asukas, joka uima-allasta käytti, poistui talosta vuonna 1999. Uima-allasta käyttivät lähinnä päivätoiminnan asiakkaat, joille kuntohoitajat vetivät vesijumppaa. Allastiloja vuokrattiin myös yksityisille fysioterapeuteille asiakaskuntoutukseen. Kerran viikossa oli uinti- ja vesijumppavuoro myös talon ulkopuolisille vanhuksille. Talon omat asukkaat eivät enää olleet senkuntoisia, että olisivat voineet allasta käyttää.

Perusturvamuutoksen yhteydessä muodostettiin palveluliikelaitos, joka vastaa perusturvan ruoka-, siivous- ja kiinteistönhoidosta. Tämä tarkoitti Himmelin osalta, että keittiötoiminta henkilöstöineen sekä siivoustoimi laitoshuoltajineen siirtyi palveluliikelaitoksen alaisuuteen. Himmelin johtaja ei siis enää ollut heidän esimiehensä. Tämän seurauksena toista sataa ateriapalveluateriaa ja viiden päiväkodin ruuat, jotka Himmelissä oli valmistettu, siirrettiin tehtäväksi kaupunginsairaalan keittiöön.

Minun lähtiessäni talosta, tehtiin ruokaa enää Himmelin asukkaille ja päivätoiminnan asiakkaille. Perusturvamuutoksen yhteydessä myös Himmelin kuntohoitajat siirtyivät kaupunginsairaalan fysioterapiayksikön alaisuuteen ja heidän esimiehensä oli siis kaupunginsairaalassa. Näin Himmelin kokonaisuus ikään kuin murennettiin.

Omistaapa Himmelin tulevaisuudessa mikä taho tahansa, niin kehottaisin tarkasti tutkimaan rakenteissa mahdollisesti piilevän home – ja sädesienimahdollisuuden. Sade- ja sulamisvedet ovat vuosien aikana löytäneet tiensä kummallisiin paikkoihin.

Moni on kysynyt, kenen olisi pitänyt huolehtia Himmelin kunnossapidosta. Minun aikanani talossa tehtiin hoitotyön kannalta tarpeellisia remontteja, joitain muutostöitä (muun muassa dementiaosasto) sekä asukashuoneiden remontteja asukassiipi kerrallaan tarveharkintaa käyttäen.

En tiedä minkälainen vuokrasopimus sosiaalikeskuksen ja Sampolan palvelukeskuksen välillä on aikoinaan tehty, onko siinä sovittu jotain kunnossapidon vastuista. Sekä Sampolan palvelukeskus että sosiaalijohtaja aikanaan ovat olleet tietoisia Himmelin kunnosta ja kunnossapitotarpeista. Voidaan hyvällä syyllä kysyä, kuka kiinteistön kunnossapidosta yleensä vastaa, omistaja vai vuokralainen?

Omistaapa Himmelin tulevaisuudessa mikä taho tahansa, niin kehottaisin tarkasti tutkimaan rakenteissa mahdollisesti piilevän home – ja sädesienimahdollisuuden. Sade- ja sulamisvedet ovat vuosien aikana löytäneet tiensä kummallisiin paikkoihin.

Seija Salmi

Vanhainkoti-päiväkeskus Himmelin johtaja vuosina 1998-2010

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos