Porin talous kuntoon: veroprosentiksi kymmenen ja terveydenhoitoon vakuutusmalli - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Porin talous kuntoon: veroprosentiksi kymmenen ja terveydenhoitoon vakuutusmalli

16.8.2020 20:09

Viime aikojen viestinnässä, koskien kuntataloutta on yksi yhteinen piirre. Kutakuinkin kaikki ovat yksimielisiä siitä, että Porin taloutta on hoidettu ala-arvoisen vastuuttomasti. Nyt jotkut luulevat löytäneensä viisasten kiven, kun he julistavat, että hoidetaan vain lakisääteiset tehtävät ja karsitaan ei-lakisääteiset.

Täytyy muistaa, että lait ovat ihmisten tekemiä ja niitä voidaan muuttaa, jos on syytä. Tietenkin lait säätää eduskunta, mutta kyllä kunnilla on melkoinen pelivara, jos sitä halutaan käyttää. Olen ennenkin sanonut, että ihanneyhteiskuntani on yövartioyhteiskunta, jossa yhteiskunta hoitaa vain maanpuolustuksen ja poliisitehtävät. Kaikki muu voidaan yksityistää, kuten lääkintäpalvelut, koulutus ja kulttuuri.

Minun ihannevaltiossani kokonaisveroprosentti on 10 prosentin luokkaa. Tämä tarkoittaa, että ihmiset saavat päättää itse omien, ansaitsemiensa rahojen käytöstä ilman demaritätejä.

Otetaanpa esimerkiksi perusturva, joka nielee miljardeja miljardien jälkeen ja on äärimmäisen tehoton. Menisin amerikkalaiseen malliin, jossa lääkintäpalvelut hoidetaan vakuutuksin. Jos vakuutus on maksettu, sinut hoidetaan, muuten ei.

Entäpä ylikansalliset lääkintäyhtiöt, kuinka ahneus saadaan kuriin? Se saadaan kuriin valvonnalla ja ennen kaikkea kansalaismoraalilla. Jos valvontaan nimitetään ”hovisyöttiläitä”, homma ei toimi.

SK:ssa oli (13.8.) Marko Järvisen kirjoitus, jossa oli hyviä ajatuksia, mutta jäi kuitenkin pintaraapaisuksi. Sinfoniettan ja teatterin alasajo ei todellakaan ratkaise mitään, on tehtävä kokonaisremontti. Kun säädetään tasavero, se panee yhteiskunnan pyörät pyörimään vinhasti. Tällöin kansalainen todella saa päättää omista rahoistaan, eivät sosialistit.

Niin sanottuina hyvinä vuosina keksittiin kaikenlaisia tarpeettomia rahanreikiä. Suosikkejani ovat ilmainen ehkäisyneuvonta ja harrastustakuu. Myös urheilun tukemisen lopettaisin kokonaan. Jokainen, jolla on terveet jalat, voi liikkua ilman yhteiskunnan tukea ja valvontaa.

Tällä ehdottamallani tavalla nousemme tästä pohjattomasta suosta, johon rakkaat päättäjämme ovat meidät upottaneet.

Antti Pekola

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: