Lukijalta: Sinfonietta maksaa porilaisille 13 euroa per asukas vuodessa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Sinfonietta maksaa porilaisille 13 euroa per asukas vuodessa – koronan aikaan henkilökunta tekee korvaavia töitä

Pori Sinfoniettan valtionosuus nousi, mutta sen budjetti ei kasva samassa suhteessa.

14.8.2020 20:37

Viitaten Marko Järvisen (SK 13.8.) kirjoitukseen, katsomme aiheelliseksi oikaista muutamia väittämiä.

Kaupungin Pori Sinfoniettalle osoittama rahoitusosuus tämän vuoden budjetissa on 1,08 miljoonaa euroa tekstissä väitetyn 2 miljoonan euron sijaan. Käytännössä osuus per asukas on noin 13 euroa per vuosi. Orkesterin henkilötyövuosiin perustuva valtiolta saatava rahoitus on tänä vuonna 690 655 euroa.

Kausikonserttien lisäksi Sinfonietta tarjoaa monipuolista kulttuurikasvatusta muun muassa koululais- ja lastenkonserttien ja kummilapsitoiminnan keinoin, musiikkielämyksiä uudenlaisissa konserttiympäristöissä palvelulaitos- ja kauppakeskusvierailuin sekä kaikille avoimia ja maksuttomia kenraaliharjoituksia konserttipäivinään. Orkesteri tekee aktiivisesti yhteistyötä Palmgren-konservatorion ja maakunnan muiden musiikkioppilaitosten sekä muiden toimijoiden kanssa ja osa orkesterin muusikoista myös opettaa konservatoriossa.

Pori Sinfonietta on maakuntamme ainoa ammattisinfoniaorkesteri. Verrattuna väkiluvultaan Poria pienempiin kaupunkeihin, Sinfonietta on soittajamäärältään (31) yhtä suuri kuin Vaasan ja pienempi kuin esimerkiksi Joensuun orkesteri (35). Kaupunginorkesterin (osittainenkaan) alasajo ei anna kaupungista kulttuurimyönteistä kuvaa. Orkesterin kotisali, loistavasta akustiikastaan kansainvälistäkin kiitosta saanut Promenadisali soveltuu erinomaisesti nimenomaan sinfoniettakokoisen orkesterin ohjelmiston esittämiseen.

Toisin, kuin Järvinen väittää, myös Pori Sinfoniettan henkilökunta oli lomautettuna vuonna 2016.

Ylimmän johdon linjauksen mukaisesti ei Porin kaupunki lomauttanut henkilöstöään koronapandemian aikana. Näin ollen myös Sinfoniettassa on tehty korvaavia tehtäviä normaalin konserttitoiminnan sijaan, kuten kamarikonserttisarja orkesterin Youtube-kanavalle, muuta sisältöä somekanaville sekä niin sanottuja ”mosaiikkivideoita” omana suuritöisenä tuotantona ja yhdessä muiden Suomen orkesterien kanssa. Muusikot ovat myös jalkautuneet palvelutalojen pihoihin ja Raatihuoneen puistoon soittamaan. Orkesterin tulevien kausien suunnittelua on luonnollisesti jatkettu ja nyt, ainakin syksyn osalta, pitää tehdä jälleen myös vaihtoehtoisia suunnitelmia.

Orkesteri on tarjonnut päättäjille vapaakortit samaan tapaan kuin muutkin kaupungin kulttuuri- ja taidelaitokset, jotta päättäjät voisivat tutustua vapaasti laitosten toimintaan.

Maakuntien keskuskaupunkien kaupunginorkesterit luovat omalta osaltaan vetovoimaa, elinvoimaa ja hyvinvointia paitsi kyseiseen kaupunkiin myös koko ympäröivään maakuntaan. Vierailukonserttien myötä orkesteri myös markkinoi omaa kotikaupunkiaan.

Kokonaisuudessaan kulttuurikenttä operoi kaupungin mittakaavassa varsin vähäisin resurssein, joten siksi vastakkainasettelu tässäkin aiheessa on tarpeetonta. Sinfonietta ja Porin teatteri ovat molemmat elintärkeitä toimijoita niin porilaisille kuin Porin kansalliselle ja kansainväliselle maineelle kulttuurikaupunkina.

Todettakoon silti, että kaupungin panostus vuositasolla omiin taide- ja kulttuuripalveluihinsa eli Sinfoniettaan, Satakunnan Museoon, taidemuseoon, Lastenkulttuurikeskukseen ja Annikseen yhteensä on euromääräisesti muutamia satoja tuhansia enemmän kuin kaupungin vuosittaiset toiminta- ja vuokra-avustukset organisaationsa ulkopuoliselle Porin Teatterisäätiölle.

Leena Harmaala

Intendentti, Pori Sinfonietta

Jyri Träskelin

Kulttuuriyksikön päällikkö, Porin kaupunki

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: