Arvorakennukset otettava uudelleen koulukäyttöön – Riihikedon koulukortteli paras paikka lukiokampukselle - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Arvorakennukset otettava uudelleen koulukäyttöön – Riihikedon koulukortteli paras paikka lukiokampukselle

Kirjoittajan mielestä Porin perinteinen Riihikedon koulukortteli toimisi hyvänä lähtökohtana tulevaisuuden lukiokampukselle eri hallintomalleissa.

27.3.2019 16:46

Esitys Porin tulevaisuuden kouluverkosta on saanut palautetta eri näkökulmista. Palveluverkkoselvityksessä isoa kokonaisuutta on käsitelty ikärakenne-ennusteiden, koulutustavoitteiden ja osin tilojen ja talouden kannalta.

Väestöennusteen perusteella ei ole näköpiirissä oppilasmäärien kasvua kuin tilapäisesti yläkoululaisten ja lukiolaisten ikäryhmissä. Toimialajohtajan esityksessä jäisi vaille koulukäyttöä 15 koulurakennusta, kun kaupungilla on nykyisin omistuksessa 46 koulurakennusta. Lisäksi vuokralla on 8 rakennusta. Tyhjänä on aikaisemman koulukierrätyksen (Winnova/SAMK) jäljiltä myös muita koulurakennuksia.

Esitys lukion rakentamisesta SAMK:n viereen on jo maankäytön kannalta liian tiukka. Yliopistokeskusvarauksen ohella alueelle oltaisiin ahtamassa yli tuhannen hengen yksikkö. Paikoitus ja muut liikenneongelmat sekä kustannukset lisääntyisivät.

Sen sijaan Porin perinteinen Riihikedon koulukortteli toimisi hyvänä lähtökohtana tulevaisuuden lukiokampukselle eri hallintomalleissa. Kaupungin omistaman yhtiön Domus Arctopoliksen myyntilistalla on niin sanottu tyttöjen entinen ammattikoulu, hieno funkkisrakennus Rautatienpuistokatu 5:ssä.

Parhaillaan on nähtävillä kaavaluonnos rakennuksen muuttamisesta asuinkäyttöön. Se soveltuu edelleen parhaiten koulukäyttöön tai virastoksi, ei asunnoiksi. Nähtävillä olevassa kaavaluonnoksessa asuntokäyttöön muutettu alue tulisi palauttaa Y-alueeksi eli mahdollisuus kouluun.

Riihikedon koulukorttelin valtakunnallisesti merkittävän kulttuuriympäristön muita arvorakennuksia ovat Cygnaeuksen koulu ja Karhulinna. Domus hakee ostajaa myös toiselle arvorakennukselle eli entiselle kauppaoppilaitokselle. Nämä rakennukset on luokiteltu korkealle arkkitehtuurin, historian ja ympäristön kannalta.

Hyvät oppimisolosuhteet, laadukas ympäristö, saavutettavuus, taloudelliset ja pitkäjänteiset ratkaisut ovat avainasioita toteutuksessa. Lisäarvoa syntyy, kun hyödynnetään uudelleen koulukäyttöön myynnissä olevia arvorakennuksia. Tässä historia ei olisi painolasti vaan tasokkaasti ympäristöltään paranneltuna ja rakennukset korjattuna hieno lähtökohta tulevaisuuden kampukselle.

Lukio ja SAMK toimisivat kävely- ja näköetäisyydellä. Lukiokampuksen muodostaisivat siis vasta peruskorjattu PSYL, ns. tyttöjen ammattikoulu sekä aluksi osa poikien ammattikoulun vapaista tiloista eli Palmgren-konservatorion rakennuksesta.

Samalla varauduttaisiin Porilaistenkadun osittaiseen sulkemiseen yhtenäistä piha-aluetta ja mahdollista lisärakentamista varten. Kaavoitus ei hidastaisi päätöstä, sillä alue on nykyisessä kaavassa koulutukselle tarkoitettua aluetta.

Aiemmassa palveluverkkoesityksessä kansalaisopistoa ehdotettiin siirrettäväksi kirjaston tilatarpeen tieltä Palmgren-konservatorion nykyiseen rakennukseen, uudessa esityksessä Cygnaeuksen kouluun. Voisivatko molemmat siirtyäkin entiseen kauppaoppilaitokseen, jossa muiden tilojen ohella on muun muassa hieno juhlasali ja pienempi auditorio valmiina?

Ratkaisu mahdollistaisi lukiolle lisää tilaa Rautatienpuistokatu 7:ään. Hyvän kokonaisuuden saamiseksi olisi ideakilpailun paikka. Myös entisen kauppaoppilaitoksen myynti tulisi peruuttaa. Samalla tehtäisiin uudet ja tarkemmat laskelmat talousvaikutuksista. Kampuksen hyvä sijainti ja kokonaisuus tukisi kaupungin ja koulutuksen strategioita, kestävää kehitystä ja vetovoimaa.

Erkki Salomaa

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut