Luonto kiittää koronaa, mutta tästäkään kriisistä ei luultavasti opita mitään - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Luonto kiittää koronaa, mutta tästäkään kriisistä ei luultavasti opita mitään

15.5.2020 23:00

Yhteiskunnat ympäri maailman ovat suistumassa syvään taantumaan koronan aiheuttamien poikkeustilojen vuoksi. Valtiot ottavat velkaa satoja miljardeja, isommat taloudet jopa tuhansia miljardeja. Tämä kaikki, jotta voidaan taistella koronaa vastaan ja samalla käynnistää talouden toimeliaisuus eli ilmastonmuutosta kiihdyttävä kuluttaminen.

Jos käyttää edes hetken miettimällä asioiden mittasuhteita, toimenpiteitä ja niiden vaikutuksia, edellä mainituissa toimissa ei ole järjen hiventäkään: yhteiskunnat käyttävät tuhansia miljardeja talouden elvyttämiseen, jotta koko elämää tuhoava systeemi voi ja saa jatkua.

Korona toi hetken helpotuksen luonnolle, jonka kantokyky on vuosi vuodelta heikentynyt. Vaikka positiivinen piikki näkyi jopa satelliittikuvissa, se ei ilmastonmuutosta hetkauta. Eikä se tunnu hetkauttavan poliittisia päättäjiäkään, jotka ovat olleet neuvottomia sekä ilmastonmuutoksen että koronaviruksen uhan alla.

Lainanotto ja talouskasvumallissa pysyminen ovat turvallinen vaihtoehto poliitikoille, jotka eivät kykene kipeisiin päätöksiin, vaan tyytyvät tyydyttämään kuluttajien luottamusta. Tämä on vastuutonta toimintaa.

Vaikka vaihtoehtoisia talousmalleja on tutkittu vuosikymmeniä, kulutuksen jatkuvaan kasvuun perustuva malli ei ole antanut tilaa muulle. Se johtuu ensisijaisesti mallin sisäänrakennetusta lupauksesta nauttia ja saada mitä vain markkinat tarjoavat. Ja nehän tarjoavat mitä vain, kunhan raha vain riittää.

Nyt jos koskaan noilla tuhansilla miljardeilla olisi ollut jotain todella hyödyllistä käyttöä. Niiden oikealla kohdentamisella olisi istutettu miljoonia hehtaareja hiilinieluja, kehitetty tehokkaampia uusiutuvan energian ratkaisuja, rakennettu oikeudenmukaisia perustulojärjestelmiä, koulutettu kehittyvien maiden väestöä, jotta hallitsematon väestönkasvu saataisi pysäytettyä ja ennen kaikkea voitu panostaa paikallisiin palveluihin säätelemällä muun muassa globaalia matkailua.

Näyttää kuitenkin siltä, että tästäkään kriisistä ei lopulta opita mitään. Hurlumhei jatkuu heti, kun se vain on mahdollista. Koronan elvytystoimet tulevat luultavasti olemaan jälleen yksi hukattu mahdollisuus muuttaa yhteiskuntien ja globaalin talousjärjestelmän rakenteita.

Luonnon hetkellinen hengähdystauko jäänee näin vain nopeasti himmeneväksi välähdykseksi historian poimuihin.

Jaakko Jäntti

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?