Mu Pori ei ole kaunis - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Mu Pori ei ole kaunis – "Porissa asiat voisivat olla yhtä hyvin kuin Raumalla, mutta porilaiset ovat sokeita oman traumaattisen noidankehänsä vankeja”

17.7.2020 12:15

Erilaiset vähemmistöryhmät ovat jatkuvasti esillä uutisissa, ja siksi päätin kirjoittaa eräästä pienestä suomalaisesta kansanosasta, joka tunnetaan tutummin porilaisina.

Vaikka vähemmistöjen oikeuksien puolustaminen on erittäin tärkeää, olen varma, ettei yksikään vähemmistöjä puolustava instanssi tule millään tavalla puuttumaan porilaisiin kohdistuvaan kritiikkiin. Se jo osaltaan kertoo, minkälaisesta väestöstä me puhumme.

Porin kaupunki on ajan saatossa muodostunut alueelle, jossa ei elä muuta kuin kateus ja keuhkotauti. Eräissä arkeologisissa hautakaivauksissa on saatu viitteitä siitä, että aikoinaan musta surma ei tarttunut täällä eläneisiin ihmisiin. En yllättyisi, jos jopa ruttobakteeri haluaisi pysyä kaukana porilaisista, joten väite voi pitää paikkansa.

Porin henkinen ilmapiiri on hyvin omalaatuinen, sillä niin sanotun "porilaisen realismin" voidaan katsoa tarkoittavan hoitoa vaativaa pessimismiä. Porilaisten keskinäistä vuorovaikutusta parhaiten kuvaava hypoteesi on: "Jos porilaisilta ottaisi v*ttuilun pois, heille jäisi vain suut auki".

Porilaisten kaikki elämä tapahtuu vahvan negaation kautta ja he inhoavat kaikkea, mikä ei ole Porista, vaikka eivät he Poristakaan pidä. Erityisesti he vihaavat Raumaa ja raumalaisia, ilmeisesti sen takia, että syvällä sisimmässään he tietävät Rauman olevan Poria parempi kaupunki.

Eräs kaverini toivottaa Facebookissa joka aamu kaikille hyvää huomenta, mutta muistaa aina erikseen mainita, ettei toivotus koske raumalaisia. Heille toivotaan vain pahaa huomenta.

Mutta raumalaiset ovat hyviä ja lämpimiä ihmisiä, jotka pitävät yhtä ja huolehtivat toisistaan, mikä on johtanut heidät menestykseen, joka jättää porilaiset varjoonsa kerta toisensa jälkeen. Ei tarvitse kuin vilkaista Liigan viime kauden sarjataulukkoa, niin huomaa Lukon olevan kärkipaikoilla, Ässien pelatessa sijoituksista, joita ei viitsitä edes laskea.

Porissa asiat voisivat olla yhtä hyvin kuin Raumalla, mutta porilaiset ovat sokeita oman traumaattisen noidankehänsä vankeja, eivätkä edes osaa kaivata parempaa kotikaupunkia. Niin ei mikään myöskään kehity.

Niklas Salo

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: