Mielipide: Yhdysvaltojen vapaat aselait tukevat tyranniaa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Mielipide: Yhdysvaltojen vapaat aselait tukevat tyranniaa

3.9.2019 20:14

Mikko Kivinen (kok.) puolustaa Yhdysvaltain aselakeja ja kokoomuksen veljespuolueen republikaanien asenäkemyksiä (SK 30.8.). Samalla hän syyttää aselakien rajoituksia ajavia demokraatteja tyrannian puolustamisesta.

Yhdysvallat on ainoa länsimaa, jossa joukkoampumiset ja silmitön väkivalta eivät ole saaneet valtiota rajoittamaan aseiden hallussapitoa. Väestön keskuudessa on runsaasti konetuliaseita, joita ei tunnettu 1700-luvulla. Aseiden helppo saatavuus on yhteydessä tapauksiin, joissa mielenterveydeltään järkkyneet fanaatikot ovat tappaneet viattomia lapsia ja aikuisia joukkomurhissa.

Kivisen syyttämät demokraatit ovat yrittäneet rajoittaa aseiden saatavuutta ja kiristää lupakäytäntöjä, mutta republikaanipuolue ja sitä rahoittavat aselobbarit ovat pyrkineet kaikin voimin estämään muutokset.

Aseiden helppo saatavuus antaa vallan aseiden käyttäjille. Viime aikoina muun muassa Uudessa-Seelannissa ja myös Suomessa aselakeja on pystytty kiristämään ilman, että Kivisen mainitsemat tyrannit ovat nostaneet päätään. Uskon, että sama onnistuisi myös Yhdysvalloissa, jos tahtoa on. Jos ei ole, väkivalta ja murhatyöt jatkuvat entiseen tahtiin.

Kivinen on tekstissään oikeassa siinä, että demokraattinen puolue puolusti 1800-luvulla orjuutta ja oli vielä 1900-luvun alussa rasistinen puolue. Tämä on onneksi muuttunut. Toisen maailmansodan jälkeen demokraatit ovat puolustaneet kansalaisoikeuksia ja heidän kannatuksensa vähemmistöjen keskuudessa on vankkaa.

Republikaanit sen sijaan ovat muuttuneet kunnioitetusta konservatiivipuolueesta Donald Trumpin vahingollisen ja poukkoilevan populistipolitiikan puolustajiksi. Toivottavasti tämä vastuuton politiikka ei saa Suomessa eikä republikaanien veljespuolueessa kokoomuksessa nykyistä isompaa kannatusta.

Ari Rantanen

Helsinki

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: