Hirvikolarin syy ei ole useinkaan hirvessä, vaan älylaitetta käyttävässä kuljettajassa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Hirvikolarin syy ei ole useinkaan hirvessä, vaan älylaitetta käyttävässä kuljettajassa

Kirjoittajan mielestä ajon aikana älylaitetta käyttävä kuljettajan pitäisi itse korvata vahingot omasta pussista hirvikolarin sattuessa.

8.9.2020 20:18

Toistuvasti autoilijat vaativat hirvikannan rajua vähentämistä siellä, missä kulloinkin rytisee. Tällä hetkellä tuollainen paikka on Merikarvian seutu.

Sen sijaan, että vaaditaan hirvien tappamista yhdettömiin, olisi ennemmin syytä pohtia omia ajotapojaan ja tutustua hirveen ja sen käyttäytymiseen. Hirviä on Suomessa ollut paljon kauemmin kuin autoja ja ne ovat tottuneet kulkemaan tiettyjä reittejä. Hirvet ovat omalla tavallaan tottuneet liikenteen meluun, mutta ne eivät ole kyenneet oppimaan käsittämään autojen nopeuksia.

Suurin nopeus, jonka hirvi ymmärtää on sama kuin se nopeus, jolla hirviä tavoittelevat suurpedot kykenevät juoksemaan. Tässä tapauksessa on kyse noin 50 kilometrin tai maksimissaan 60 kilometrin tuntivauhdista. Koska ihmiset pitävät itseään eläimistä viisaimpana, luulisi heidän kykenevän oppimaan nämä hyvin yksinkertaiset asiat koskien hirviä.

Hirvillä on yhtäläinen oikeus elämiseen ja liikkumiseen maassamme kuin meillä ihmisilläkin. Mutta meillä ihmisillä ei ole oikeutta ajaa maanteillä ja seurata samaan aikaan älylaitteista mieliohjelmia, eikä minuutin välein sitä onko joku sattunut kaipaamaan, (sitä varten on hälytysääni), eikä myöskään tekstailemaan, whatsappeilemaan ja mesettämään ajon aikana.

Aivan liian usein hirvikolarin syyllinen ei ole hirvieläin, vaan kuljettaja, joka on seurannut ajokaistojen ja tienpientareiden sijaan "älylaitteita". Tästä syystä olen vahvasti sitä mieltä, että koska älylaitteiden ja puhelimen käyttö ajon aikana on kielletty, pitää poliisin aina tarkastaa hirvieläinonnettomuuksien yhteydessä, onko kuljettajalla ollut jokin ajoturvallisuutta haittaava laite käytössä onnettomuushetkellä.

Luulisi muuten vakuutusyhtiöidenkin kiinnostuvan asiasta, sillä tuollaisissa "onnettomuuksissa" syy olisi kuljettajan ja vahingot menisivät kuljettajan omasta pussista.

Jarmo Murro

SRVA -mies, Ulvila

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut