Keskusta naisjohtajilla huono onni, miten käy Katri Kulmunin? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Keskustan naisjohtajilla huono onni, miten käy Katri Kulmunin?

11.9.2019 19:12

Keskusta yrittää taas naisjohtajalla, kun puolueen ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolassa puoluejohtajaksi valittiin elinkeinoministeri Katri Kulmuni Torniosta. Hänen kaikki naisedeltäjänsä ovat joutuneet luopumaan puheenjohtajuudestaan.

Anneli Jäätteenmäki sekosi Irak-sotkuun niin pahasti, että hän joutui jättämään myös pääministerin tehtävän. Mari Kiviniemi kompastui keskustan ”vanhaan isäntään” Paavo Väyryseen sekä puolueen silloiseen vaalitappioon.

Miten käy Katrin? Kulmuni saa johdettavakseen puolueen, jonka runsaan 11 prosentin gallupkannatus on keskustan historian heikoin.

Keskusta-aktiivit asettavat nuoren naisjohtajan hartioille melkoiset paineet siitä, että puolueen kannatuksen on noustava. Tulosta pitäisi siis näkyä jo ensi vuoden kesäkuuhun puoluekokokseen mennessä.

Kulmuni on nyt vaikean tehtävän edessä. Kun ottaa huomioon, että keskustasta on pääasiassa mieskannattajia loikannut Jussi Halla-ahon johtamiin perussuomalaisiin.

Äärioikeiston leiriin hypänneitä miehiä ei ole helppoa saada takaisin hallitusvastuuta kantavaan keskustaan. Heitä tuskin houkuttelee sekään, että Kulmini kertoi julkisuudessa vievänsä puolettaan vasemmalle.

Naiset ovat vaikeuksista huolimatta vallanneet aiemmin miesten hallitsemia puoluejohtajuuksia. Keskustan ohella on nyt naisjohtaja vihreillä sekä kolmella pienpuolueella. Taannoin sosialidemokraatteja johti Jutta Urpilainen.

Sen sijaan kokoomuksessa ja perussuomaalissa ei kummassakaan ole naiseen luotettu johtamaan puoluetta.

Pentti Välimaa

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos