Ammatillinen koulutus on kärsinyt eniten koulutusleikkauksista - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Ammatillinen koulutus on kärsinyt eniten koulutusleikkauksista – väylä ammattikorkeakouluun on tukossa

7.10.2019 11:18 | Päivitetty 7.10.2019 11:19

Sipilän hallituksen koulutusleikkaukset kohdistuivat kaikkeen koulutukseen. Pahiten leikkauksista on kuitenkin kärsinyt nuorisoasteen ammatillinen koulutus.

290 miljoonan leikkausten seurauksena opettajien määrä väheni 1 600. Lähiopetus jouduttiin karsimaan minimiin, ja koko koulutuksesta tuli hyvin hajanaista. Monissa oppilaitoksissa yksi viikon koulupäivistä on kokonaan vapaata, ja muutkin päivät ovat vain muutaman tunnin mittaisia.

Suomi on tähän asti pystynyt ylpeilemään sillä, että meidän koulutusväylämme on avoin ammatillisesta koulutuksesta yliopistoon. Nykyisillä lähiopetuksen tuntimäärillä esimerkiksi äidinkielessä, ruotsissa, englannissa ja matematiikassa on vaikea kuvitella nuoren voivan jatkaa ammattikorkeakoulussa ilman lisäopetusta esimerkiksi edellä mainituissa aineissa.

Ammattikorkeakoulujen alkuperäinen tarkoitus oli nimenomaan luoda väylä ammattioppilaitoksesta ammattikorkeakouluun. Nyt tämä tie näyttää olevan tukossa.

Ammatilliseen koulutukseen on jo osoitettu tälle vuodelle 20 miljoonaa lisärahoitusta, mutta se on pieni määrä verrattuna siihen, että koulutuksesta leikattiin tuo mainitsemani 290 miljoonaa.

Mikko Elo

Valtiopäiväneuvos, Pori.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: