Ilmastoprovosointi vetää sekasyöjän hämilleen - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Ilmastoprovosointi vetää sekasyöjän hämilleen

Apetitin tuoretuotteisiin kuuluu muun muassa esipilkottu salaatti.

3.7.2019 20:00

Kyllä tällainen keski-ikäinen sekasyöjä henkilö vähän hämilleen menee, kun kuuntelee keskustelua hiilijalanjäljestä. Uutisissa esiin noussut ruutuajan hiilijalanjäljen vaikutus mitätöitiin. Laskelma perustui vanhoihin tietoihin ja sitä on niin vaikea laskea. Miten niin?

Ruoan hiilijalanjäljen laskeminen luulisi olevan vaikeampaa. Jos porkkana kasvaa Ulvilan pellolla tai Espanjan plantaasilla tai jos kala on elonsa polskinut Pyhäjärvessä tai Tsiguanin jokisuistolla, niin luulisi eroa olevan.

Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa oranssilla sohvalla, nuori hentoinen nainen kertoi mielipiteensä siitä, että kaikkien täytyy alkaa vegaaneiksi, jotta ilmasto ei lämpene liikaa. No, mietitään asiaa. Hän pärjäisi varmaan 1 800 kalorin tarpeella vegaanina ihan hyvin. Entä raksahenkilö, jonka pitäisi saada 3 500 kaloria? Laskennallisesti hänen pitäisi syödä päivässä 30 kiloa salaattia. Siis lounastaukoa tulee pidentää. Useampi tauko tarvitaan.

Entä sitten, kun vegaaniruoka fermentoituu suolistossa, muodostuu kaasua, muun muassa metaania. Tähän on ratkaisu metaanivero. Jokaiselle asennetaan syntyessä siru häntäluun päälle, joka mittaa päästön ja sen mukaan verotetaan. Miten ravintoaineet, kuten B12-vitamiini? Sehän on valmistettu eläinperäisesti. D-vitamiiniakin tehdään lampaan rasvasta.

Entä sitten, jos maanviljelijät kasvattavat vain kauraa ja härkäpapua ja tulee katovuosi? Ennen lähdettiin viinaralliin Viroon, nyt papuralliin Bangokiin. Miten sinne mennään ekologisesti? Soutuveneellä ja mieluummin kirkkoveneellä. Tulee aivan uusia ammatteja ja työllistetään ihmisiä.

Miten kasvisten saanti, kun tuo maa on aina välillä roudassa ja lumen alla? mikähän siinä jäisessä maassa kasvaisi? Kyllä tässä hämilleen menee.

Päivi Tikkanen

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos