Faktat pöytään ja sumutus ravintolisistä lopetettava molempiin suuntiin – suuri yleisö voi nyt mieltää c-vitamiinin olevan jopa haitallista - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Faktat pöytään ja sumutus ravintolisistä lopetettava molempiin suuntiin – suuri yleisö voi nyt mieltää c-vitamiinin olevan jopa haitallista

”Tosiasia on kuitenkin se, että c-vitamiini on yksi kaikkein tärkeimpiä elimistömme suojaravintoaineita”, kirjoittaa Mikko Jäntti. Kuvituskuva.­

28.4.2020 21:13

Satakunnan Kansa uutisoi Porin terveysvalvonnan puuttumisesta ravintolisien markkinointiin mahdollisena koronaviruksen hoitomuotona. Samasta aiheesta kirjoitettiin myös 26.4 pääkirjoituksessa.

Maa - ja metsätalousministeriön asetus ravintolisistä on lyhyt ja ytimekäs sekä yllättävän selkeä lähes kaikkien ymmärtää, joten siihen ei ole lisättävää. Puutumiseen asti on koronauutisoinnissa tuotu esille se seikka, että tämän viruksen aiheuttamaan sairauteen ei ole olemassa rokotetta eikä lääkettä, joten siitäkään ei pitäisi olla epäselvyyttä.

Suurin epäselvyys taitaa kuitenkin olla siitä, mikä ravintolisissä markkinoitujen antioksidanttien toimintamekanismi elimistössämme on ja miksi nämä aineet ovat terveytemme takia äärimmäisen tärkeitä ainesosia. Riittävä määrä antioksidantteja elimistössämme voi suojata terveitä solujamme sillä aikaa, kun elimistömme immuunipuolustusjärjestelmä hoitelee ulkopuolisen taudinaiheuttajan. Tässä tapauksessa koronaviruksen.

Tässä nimenomaisessa uutisoinnissa alkoi närästää se, että jollain tasolla suuri yleisö voi nyt ymmärtää väärin asioita ja mieltää esimerkiksi c- vitamiinin olevan jopa haitallista elimistöllemme, mikä tietysti on mahdollista oikeastaan aineelle kuin aineelle, jos määrät menevät riittävän suuriksi.

Tosiasia on kuitenkin se, että c-vitamiini on yksi kaikkein tärkeimpiä elimistömme suojaravintoaineita. Kuten pääkirjoituksen otsikossakin mainittiin, faktat pöytään ja lopetetaan se sumutus molempiin suuntiin.

Ensisijainen suojaravintoaineiden lähde pitää olla ravinto ja vasta sitten ravintolisät tarpeen mukaan. Jos syö vain makkaraa, niin ehkä ravintolisä on paikallaan.

C-vitamiinista löytyy runsaasti korkeatasoista tutkimustietoa, joten tietoa ainakin on. Eri asia on tietysti se, mitkä asiat ylittävät ”uutiskynnyksen”. Suojamaskiuutisoinnista voisi muutaman hetken uhrata todelliselle debatille liittyen ravintoaineisiin.

Pitää myös muistaa se, että ensisijainen suojaravintoaineiden lähde pitää olla ravinto ja vasta sitten ravintolisät tarpeen mukaan. Jos syö vain makkaraa, niin ehkä ravintolisä on paikallaan.

Mikko Jäntti

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?