Digivastaanotot vähentäisivät painetta terveyskeskusten jonoista - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Digivastaanotot vähentäisivät painetta terveyskeskusten jonoista

Kirjoittajan mielestä digivastaanottoja voitaisiin lisätä.

2.3.2020 21:18 | Päivitetty 2.3.2020 21:49

Terveydenhuolto digitalisoituu. Yksityinen sektori tuottaa jo satojatuhansia digivastaanottoja vuodessa ja kasvuvauhti on kova.

Esimerkiksi puhelimen sovelluksen kautta toteutettavat chat-vastaanotot ovat edullisempia, ympäristöystävällisempiä sekä saatavuudeltaan parempia ja yhdenvertaisempia, kuin tavalliset lääkärikäynnit. Digivastaanotto löytyy kilometrien autoilumatkan sijaan omasta taskusta.

Chat-pohjaisten digivastaanottojen ongelma on, etteivät ne ole Kela-korvattavia. Etävastaanottojen Kela-korvattavuus edellyttää tällä hetkellä videovälitteisyyttä. Digivastaanottojen asiakasmaksut ovat yksityisillä palveluntuottajilla noin 40 euroa.

Nopeat ja nykyaikaiset vastaanotot olisivat paremmin myös pienituloisten saatavissa, mikäli palvelussa olisi esimerkiksi 10 euron Kela-korvaus. Kelassa selvitetään jo digivastaanottojen Kela-korvauksen mahdollistamista.

Kymmenen euron Kela-korvaus tarkoittaisi miljoonan lääkärikäynnin toteuttamista kymmenellä miljoonalla eurolla. Mikään muu keino ei ole läheskään yhtä vaikuttava lääkäripalvelujen saatavuuden parantamiseksi. Digivastaanotot vähentäisivät myös painetta terveyskeskusten jonoista. Kela-korvaus on saatavuuden kannalta keskiössä etenkin, kun toimivat digiratkaisut ovat julkisen palvelutuotannon osalta harvassa.

Maan hallitus ajaa väärään suuntaan leikkaamalla Kela-korvauksia ja vaikeuttamalla siten myös digivastaanottojen saatavuuden parantamista. Kela-korvaus olisi tärkeä erityisesti pienituloisille. Hallituksen on syytä arvioida päätöksensä uudelleen ja tarjota nopea ja ympäristöystävällinen terveydenhuolto kaikille.

Kirjoittaja on Talous- ja veroasioiden asiantuntija, Hyvinvointiala HALI

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos