Poikkeustilanne ei tarkoita peukaloiden pyörittelyä kulttuurilaitoksissakaan - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Poikkeustilanne ei tarkoita peukaloiden pyörittelyä kulttuurilaitoksissakaan

29.4.2020 19:55

Pasi Järvinen peräänkuulutti kirjoituksessaan (SK 29.4.) säästötoimien kohdistamista kulttuuriin varhaiskasvatuksen sijasta. Käsittääkseni kukaan ei, myöskään valtuutettu Ropo (jonka tekstiin Järvinen viittaa), ole näitä kahta kokonaisuutta asettamassa vastakkain, vaan kirjoituksissa esiin on nostettu esimerkkejä molemmilta toimialoilta nyt vallitsevan poikkeustilanteen aikana.

Vaikka yksiköiden ovet ovatkin tällä hetkellä yleisöltä suljettuna, jatkuu veronmaksajienkin kannalta merkittävä työ kaupungin kulttuurilaitoksissa koko ajan.

Museoiden osalta yleisö tuntee parhaiten niissä järjestetyt näyttelyt ja erilaiset yleisötapahtumat. Suuri osa museoissa tehtävästä työstä ei kuitenkaan suoraan näy yleisölle.

Tällä hetkellä töitä voidaan pääosin jatkaa normaalisti, sulkutilan toki tuodessa mukanaan myös uudenlaisia tehtäviä. Täysin uuden ja poikkeuksellisen yhteiskunnallisen tilanteen aikana kuntalaisten oikeudet ja mahdollisuudet taide- ja kulttuuripalveluiden käyttämiseen ovat katkolla ja tilanteessa on löydettävä tuttujen toimintatapojen tilalle uusia mahdollisuuksia.

Kirjoituksessa esiin nostetun taidemuseon kohdalla muun muassa nettisivujen, sosiaalisen median ja muun viestinnän kautta avataan sisältöjä näyttelyistä, kokoelmista ja arkistoista.

Museoalan käytäntöjen mukaisesti Porin taidemuseon näyttelyohjelmaa suunnitellaan kolmen vuoden aikajänteellä. Henkilökunnalla on siten työn alla samanaikaisesti tällä hetkellä syksyn 2020 näyttelyt sekä vuosien 2021–23 näyttelyohjelmisto. Samanaikaisesti näyttelyohjelman kanssa suunnitellaan ja valmistellaan tulevan syksyn ja vuosien yleisöohjelmaa.

Taidemuseon tutkimuspalveluista vastaava henkilöstö huolehtii taidemuseon kokoelmista ja arkistoista. Kokoelmanhoidon ydin on tietokanta, joka sisältää kattavat tiedot taideteoksista. Porin taidemuseo hallinnoi yli 4000 teoksen kokoelmia.

Vuonna 2021, osana Porin taidemuseon 40-vuotisjuhlavuoden tapahtumia, järjestetään Maire Gullichsenin taidesäätiön juhlanäyttely. Juhlavuoden ohjelmiston ja tapahtumien suunnittelun lisäksi myös em. näyttelyyn liittyvän, kokonaan uuden tutkimustiedon tuottaminen työllistää henkilöstöä parhaillaan.

Vaikka vallitseva poikkeustilanne on asettanut yllättäviä haasteita myös kulttuurilaitoksille, on se samalla mahdollistanut myös laajamittaisemman keskittymisen normaaliolosuhteissa akuutimpien töiden varjoon jääviin, mutta kestävän ja monipuolisen palvelun kannalta olennaisiin työtehtäviin.

Ja tämä ei tarkoita ”pölyjen pyyhkimistä ja hyllyjen siirtelyä” vaan paneutumista aidosti palvelujen laatua lisääviin kokonaisuuksiin.

Isoin kiitos tässä(kin) tilanteessa kuuluu kulttuurilaitosten asiantuntevalle ja joustavalle henkilöstölle, jonka ahkeran työn ansiosta pääsemme näitä poikkeustilanteen kypsyttämiä hedelmiä poimimaan, toivottavasti jo ihan lähitulevaisuudessa.

Anni Venäläinen

Johtaja (vs.), Porin taidemuseo

Jyri Träskelin

Kulttuuriyksikön päällikkö, Porin kaupunki

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?