Käppärän kirjaston vastaava kirjastonhoitaja ottaa kantaa lähikirjaston puolesta - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Käppärän kirjaston kirjastonhoitaja ottaa kantaa lähikirjaston puolesta: ”Haettavalla säästöllä ei ole mitään merkitystä kaupungin miljoonien eurojen alijäämään”

Kirjoittajan mielestä säästäminen kirjastosta ei ole oikeasti kuntataloutta korjaava toimenpide.

25.9.2019 14:43 | Päivitetty 25.9.2019 15:07

Olen toiminut Käppärän kirjaston johtajana (nyt vastaava kirjastonhoitaja) kohta 15 vuotta.

Sivistyslautakunta esittää säästötoimenpiteenä vuonna 1967 perustetun kirjaston sulkemista. Kirjaston tilanne on ollut paljon esillä tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa, joten katson tärkeäksi tuoda esille näkemykseni, miksi kirjasto tulee säilyttää. Mielipide on henkilökohtainen ja perustuu omaan työkokemukseeni kirjastossa.

Elinvoimaisessa kunnassa toimivat kirjastopalvelut ovat yksi kuntalaisten peruspalveluista, joista kunnat eivät voi luopua. Erityisen tärkeää tämä on silloin, kun talous voi huonosti.

Lähikirjastot toimivat alueensa kokoontumistilana ja kohtaamispaikkana, luovat yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kirjastoilla on yhä kasvava yhteiskunnallinen merkitys digitaitojen opettajana ja valtakunnalliset tavoitteet lukutaidon edistämisessä.

Kirjastolla on tärkeä rooli oppimiseen koulujen tukena. Käppärän 460 oppilaan koulu on kirjaston suurin yksittäinen käyttäjäryhmä. Oppilaat käyvät kirjastossa lainaamassa, lukemassa, opettelemassa kirjaston käyttöä ja viettävät aikaa koulupäivän jälkeen.

Kirjaston käyttöluvut ovat hyviä, viime vuonna kirjastossa tehtiin noin 53 000 lainausta ja fyysisiä käyntejä oli yli 23 000. Pelkät lainausluvut eivät silti kerro kaikkea kirjaston käytöstä ja merkityksestä.

Käppärän kirjastolla on edelleen edellytyksiä kehittyä, esimerkiksi laajentamalla kirjaston varsinaisia aukioloaikoja omatoimiratkaisulla.

Kirjaston sulkemisesta on arvioitu saatavan vuositasolla 15 000 euron vuokrasäästö. Kirjasto tuottaa myös tuloja asiakkailta perittävistä maksuista. Kirjastot ovat tehokkaimmin käytettyjä julkisia tiloja, joiden vuokrakustannus suhteutettuna kävijämäärään on neliötä kohden erittäin pieni.

Satsaus kirjastopalveluihin ei kuitenkaan suoraan paljasta toiminnan vaikuttavuutta. Varovaisimpienkin arvioiden mukaan jokainen kirjastoon käytetty euro tuo 1,7 euroa takaisin muun muassa lukutaidon lisääntyessä ja syrjäytymisen vastaisessa taistelussa.

Kirjastot eivät voi koskaan olla liiketaloudellisesti kannattavia. Kirjaston arvo pitää nähdä tuottavana sijoituksena koko kaupungin kannalta.

Nyt haettavalla säästöllä ei ole mitään merkitystä kaupungin miljoonien eurojen alijäämään. Taloudellisessa ahdingossa säästöjä etsitään usein ajattelematta sen tarkemmin, onko aiottu säästökohde oikeasti taloutta korjaavaa vai ei. Säästämällä kirjastosta emme oikeasti säästä mitään.

Lähikirjastojen lakkautusuhat herättävät aina kansalaisissa voimakkaita tunteita. Olen kiitollisena seurannut, kuinka kansalaisaktivismi on nostanut päätään myös Porissa. Kirjaston puolesta ollaan valmiita taistelemaan yhteisvoimin. Heille ja monelle muulle Käppärän kirjasto on tärkeä ja juuri oikeassa paikassa.

Kirjoittaja on Käppärän kirjaston vastaava kirjastonhoitaja

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut