Meillä on laitokset täynnä lapsia ja vanhuksia, enkä haluaisi kuulla heikosta väestönkasvusta joka käänteessä – arvostetaan enemmän niitä, joita meillä jo on - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Meillä on laitokset täynnä lapsia ja vanhuksia, enkä haluaisi kuulla heikosta väestönkasvusta joka käänteessä – arvostetaan enemmän niitä, joita meillä jo on

9.7.2020 15:33

Pitäisikö syntyä uudelleen nähdäkseen todellisuuden tästä ajasta? Tai sitten toden siitä, mitä oli ennen.

Muun muassa vielä 1960-luvulla ei yleisesti käytetty esimerkiksi vauvalla kertakäyttövaippoja, vaan sideharsosta neulottuja liinoja, joita sitten pestiin usein ilman automaattipesukoneita. Olin töissä siihen aikaan apteekki- ja kemikaalialan tukkuliikkeessä ja kyllähän niitä vaippoja oli myynnissä, mutta hinta oli melko suolainen.

Tänään ei enää tarvitse virutella sideharsoja, vaan saatavilla on vaipat joka lähtöön. Kyllä meidän kelpaa. Mieleeni tulee oma äitiraasuni, joka pesi aikanaan katraansa vaatteet usein saunassa lauantai-iltana, pyykkilaudalla. Tänään ei sitä tekisi kukaan.

Mutta sen me olemme tehneet, että meillä on laitokset täynnä lapsia ja vanhuksia. Siksi en haluaisi kuulla heikosta väestönkasvusta joka käänteessä. Arvostetaan enemmän niitä, joita meillä jo on.

Päästä meidät vanhan muistelusta, aamen.

Mielestäni ei silti poistu muisto, jossa edesmennyt vävyni näyttäytyi minulle kodissaan lähtönsä jälkeisenä päivänä. Pyysin häntä pitämään meille hyvät paikat siellä, missä hän on. Ja sain vastauksen, että siellä on vain hyviä paikkoja. Saatte pitää minua hulluna, mutta näin tapahtui.

Ehkä siksi uskonkin, että moni vanhus lähestyessään määrättyä aikaa ei enää pelkää mitään tulevaa. Hänelle on tullut varmuus, ettei siihen ole tarvetta. Väsymys ohittaa pelon.

Hän ansaitsee hyvän mielen ja arvokkaan hoidon. Hoitoa järjestävän tahon, hoitohenkilöstön tai omaisten ei kannata heitellä kiviä, vaan tehdä yhteistyötä tunnistaen, että saattaa joskus olla itse hoidettavan paikalla.

Kukaan meistä ei säästy vanhenemiselta ja kokemuksesta tiedän jo, että vanhetessa vuodet ottavat loppukirin.

Väitetään, että tunti on aina yhtä lyhyt, vaikka ei siltä tunnu. Eilinen päivä ja 55 avio- ja 10 eläkevuotta ovat menneet, enkä saa niitä takaisin.

Pirjo Koivukorpi

Merikarvia

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?