Harjavallan hyppyrimäki oli nuorisolle tärkeä paikka – ne olivat tärkeitä urheilun muistomerkkejä jo omana aikanaan - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Harjavallan hyppyrimäki oli nuorisolle tärkeä paikka – ne olivat tärkeitä urheilun muistomerkkejä jo omana aikanaan

Harjavallan hyppytornit katosivat maisemasta tässä kuussa.

22.11.2019 21:36

Kyllä sykähti sydämessä täällä Köyliössäkin, kun luin Harjavallan ”Vuoren” mäkien kohtalosta. Tulin vanhempieni ja kahden veljen kanssa Harjavaltaan Savon sydämestä Iisalmesta ja tulin viidennelle luokalle, joka toimi Musiikkimajalla Honkalan kentän vieressä.

Viäntelin levveetä Savon murretta ja luokkatoverit hokivat ympärillä, että olisin jatkanut juttujani, kun osasin eri murretta kuin muut. Kiusatuksi en joutunut koskaan murteeni takia. Tulimme Harjavaltaan vuonna 1951, kun isä sai Harjavallan kunnalta rakennusmestarin viran.

Jo 50-luvulla oli urheiluelämä vilkasta ja siihen vaikuttivat kaksi aktiivista urheiluseuraa Harjavallan Jymy ja HTU eli Harjavallan Työväen Urheilijat. 1950-luvun jälkipuoliskolla olin mukana aktiivisena mäkihyppääjänä Alpo Alangon ja Pertti Leppäkorven sekä monien muiden nuorten kanssa Jymyn mäkipojissa ja kiertelimme suurella joukkueella Etelä-Suomen mäkipitäjissä talvien aikana kilpailemassa. Välineitä emme saaneet kotoa vanhemmilta, vaan seuralla oli mäkisuksia ja monoja, joita saimme käyttöömme.

Harjavallan Hiittenharjun hiihdot oli joka talvi suurtapahtuma ja se johtui pääasiassa siitä, että TV ei vielä ollut tullut joka kodin viihdevälineeksi ja yleisömenestys oli varma joka talven kisoissa. Varmaan Harjavallan hiihtojen suurimmat yleisömäärät olivat useita tuhansia.

Jymyn toimesta oli hankittu aina joku kuuluisuus esiintymään ja yksi yleisön suosikki oli Tapio Rautavaara, joka lauloi ja kertoi juttujansa selostuskopin suojassa. Murrosikäisenä poikana jäi myös vahvasti mieleen iltamäenlaskun soihtuhypyt, joita hypättiin isosta mäestä parihyppyinä rinnakkain soihdut käsissä palamassa.

Satakunnassa oli hyppyrimäkiä rakennettu esimerkiksi Kokemäelle ja Keikyään, joissa käytiin kilpailumatkoilla ja myös Varsinais-Suomen mäet tulivat tutuiksi. Pankinjohtaja Valtteri Tuohi oli Harjavallan Jymyn arvostettu nuorten kannustaja ja innostaja. 50-luvun loppupuolella Jymy hankki Veikko Heinosen meille mäkivalmentajaksi, joka oli Falunin MM-kisojen hopeamitalisti vuodelta 1954 Matti Pietikäisen voittaessa.

Harjavallan hyppyrimäet olivat nuorisolle tärkeitä urheilun muistomerkkejä jo omana aikanaan. Ne eivät tietenkään ikänsä vuoksi enää vastanneet tämän päivän turvallisuusvaatimuksiin ja harjun korkeus ei taitaisi riittää nykyaikaisen suurmäen rakentamiseen.

Vesa Alare

Entinen Harjavallan Jymyn mäkipoika Köyliöstä

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos