Mielipidekirjoitus: Suomen 75 prosentin työllisyysaste toteutuisi Ruotsin mittaustavalla - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Suomen 75 prosentin työllisyysaste toteutuisi Ruotsin mittaustavalla

6.10.2019 19:48

Rinteen hallituksen tavoite 75 prosentin työllisyysasteesta olisi Suomessa jo toteutunut ruotsalaisella mittaustavalla, kirjoittaa STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainá Demokraatin verkkolehdessä.

Jos Suomen työllisyysastetta mitattaisiin samoin kuin Ruotsissa, Suomen työllisyysaste olisi jo nyt 72 prosentin nykytasoa 3 - 4 prosenttiyksikköä korkeampi.

Ruotsin korkeamman työllisyysasteen selittää erilainen tilastokäytäntö. Ruotsissa muun muassa vanhempainvapaalla olevat lasketaan työllisiksi, meillä Suomessa ei.

Myös yleisempi osa-aikaisuus nostaa muiden Pohjoismaiden työllisyysastetta. Työn määrällä ei ole merkitystä. Työlliseksi laskemisessa riittää yksikin tunti töitä viikossa – myös meillä Suomessa.

Koska meillä tehdään vähemmän osa-aikatyötä, niin tehdyksi työajaksi muutettuna työllisyysaste onkin Suomessa hyvää Pohjoismaista tasoa.

Joltakin osin muiden Pohjoismaiden korkeampi työllisyysaste johtuu myös siitä, että julkinen sektori työllistää niissä selvästi Suomea enemmän.

Suoraviivaisin tapa saavuttaa muiden Pohjoismaiden työllisyysaste olisi osa-aikatyöskentelyn mahdollistaminen niille, jotka haluavat tehdä osa-aikatyötä.

Työllisyysasteen nostaminen on perusteltua julkisen talouden kestävyyden turvaamisella. Pääekonomisti Patrizio Lainán mukaan työllisyysaste ei kuitenkaan suoraan heijastu julkisen talouden tilaan.

Pekka Ovaska

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: