Diana Bergroth-Lampinen ja Arja Laulainen kirjoituksessaan: ”Palveluverkkoratkaisun kuukausien valmistelu on kaikkea muuta kuin päätökseen ajautumista” - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Diana Bergroth-Lampinen ja Arja Laulainen kirjoituksessaan: ”Palveluverkkoratkaisun kuukausien valmistelu on kaikkea muuta kuin päätökseen ajautumista”

Raili ja Reima Pietilän suunnittelema Vanhainkoti Himmeli oli valmistuttuaan vuonna 1990 suuri nähtävyys, jota ulkomaiset arkkitehtuurin opiskelijat ja diplomaattikunta kävivät katsomassa. Pori suunnittelee vanhainkodin siirtämistä pois Himmelistä.

22.7.2019 17:00

Suomen satavuotista hallitusmuotoa juhlittiin yhdessä valtioneuvoston kanssa keskellä edunvalvonnan huippuviikkoamme. Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen muistutti juhlapuheessaan, miten meidän tulisi jaksaa tarkastella yhteiskuntamme asioita monesta näkökulmasta ja tietoon perustuen.

Mediamaailman vallannut yksittäisten asioiden esille nostaminen ja klikkauksiin perustuva journalismi eivät palvele vastuullista päätöksentekoa. Päättäjien tehtäväksi jää yhä useammin ottaa vastaan kritiikkiä.

Satakunnan Kansan pääkirjoituksessa (SK 18.7.) kritisoitiin keväällä päätettyä palveluverkkoratkaisua näköalattomuudesta lapsimäärän vähentyessä. Päätoimittaja Tomi Lähdeniemi kirjoittaa, että on oikein, jos päättäjät tekevät perusteltuja arvovalintoja, mutta nyt päätöksiin vain ajaudutaan. Hän ehdottaa pohdittavaksi, miten laadukas palvelutaso tulisi ylläpitää muuttuneessa maailmassa elinvoima huomioiden.

Palveluverkkopäätös perustui harkittuihin arvovalintoihin huomioiden oppilasmäärien kehitystä, mutta myös eri kaupunginosien elinvoimaisena pitämistä sekä kuntapalveluja. Kuukausien yhteinen valmistelu kuntalaisia, asiantuntijoita ja päätöksentekijöitä osallistaen on kaikkea muuta kuin päätökseen ajautumista.

Selvää on, että väestömuutokset ohjaavat päätöksentekoa yhä voimakkaammin. Vielä elinvoimaisia alueita palveluineen ei pidä tuomita lakkautettavaksi ennakointiin vedoten.

Perusturvan suunnitelmat luopua palvelukeskus Himmelin tehostetun palveluasumisen paikoista ovat puhututtaneet Porissa. Himmeli on arkkitehtuuriltaan merkittävä julkinen rakennus, joka on kuitenkin vuosikymmenten aikana päässyt rapistumaan ja on nyt peruskorjauksen tarpeessa.

Himmeli suunniteltiin reilut 30 vuotta sitten vanhuksille, jotka pystyvät itse liikkumaan ja toimimaan. Nykypäivänä tehostettuun palveluasumiseen muutetaan kuitenkin vasta sitten, kun oma toimintakyky on niin merkittävästi alentunut, että kotona ei enää pärjää.

Kuten palveluverkkopäätöksessä myös Himmelistä halutaan ennen päätöksentekoa perusteellinen selvitys sen todellisesta kunnosta ja hukkatilasta, remontin kustannuksista ja myös asukkaiden vuokratasosta remontoidussa Himmelissä.

Selvitysten valmistuttua otamme kantaa siihen, onko Himmelistä mahdollista remontoida nykypäivän vaatimukset täyttävä, maltillisen vuokratason tehostetun palveluasumisen yksikkö. Vai onko Himmelille löydettävissä jokin muu käyttötarkoitus?

Palveluverkkopäätöstä ohjasi tieto lasten ikäluokkien pienenemisestä, mutta vanhuspalveluita suunniteltaessa tilanne on päinvastoin. Tulevaisuudessa erityisesti vanhusten kotipalveluita on pystyttävä kehittämään ja lisäämään.

Satavuotiaassa tasavallassamme julkisista palveluista päätöksiä tekevät poliitikot, jotka tarvitsevat päätöksenteon pohjaksi monipuolista tietoa. Politiikka on myös arvovalintoja.

Olemme sitoutuneet jatkossakin huolehtimaan kuntapalveluista osallistaen ja kuunnellen. ”Emme elä tai ajattele samoin, eikä niin tarvitsekaan tehdä. Mutta maailman muutoksen keskellä ratkaisujen löytäminen edellyttää, että tulemme toisiamme vastaan.” (Suomen hallitusohjelma)

Diana Bergroth-Lampinen on Porin kaupunginhallituksen pj. (sd.) ja Arja Laulainen on Porin SD-valtuustoryhmän pj.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut