Kokoomusvaltuutetut varoittavat: Pori on uppoamisvaarassa – nyt on aika vähentää kaupungin henkilöstöä 500-700 henkilöllä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Kokoomusvaltuutetut varoittavat: Pori on uppoamisvaarassa – nyt on aika vähentää kaupungin henkilöstöä 500-700 henkilöllä

Arkistokuva.

4.6.2020 21:35 | Päivitetty 4.6.2020 21:35

Mayday, mayday, lähetettiin M/S Estonista Itämerellä hätäkutsu, joka aloitti pelastusoperaation syksyllä 1994. Myrskyn voimasta aluksesta irtosi keulavisiiri ja vettä tulvi autokannelle. Alus kallistui nopeasti upoten alle tunnissa. Lähes mahdottomalta tuntuneessa katastrofissa alus vei mukanaan 852 ihmistä.

Porin kaupungillakin on käsillä katastrofi talouskriisiin liittyen. Kaupungin keulavisiiri murtumassa. Uppoamisvaarassa oleva kaupunki on kallistunut vasemmalle ja vettä syöksynyt yli 50 miljoonan euron negatiiviseen kehykseen.

Aluetutkija Timo Aroa (SK 2.6.2020) siteeraten: ”Mayday lähestyy”. Pelastusoperaatio on aloitettu, mutta voidaanko kriisiin ajautunut Pori vielä pelastaa?

Erittäin syvässä taloudellisessa ahdingossa oleva Pori ajautuu ilman välittömiä säästötoimenpiteitä nopeasti kriisikunnaksi. Sopeutustarve on vähintään 50-70 miljoonaa euroa. Kertaluontoisesta investoinnista luopuminen ei tilanteessa pysyvästi auta. Se olisi pelkkä numeraalinen silmänkääntötemppu.

Sopeutumistarve on valtava ja kevyet toimenpiteet eivät tule tasapainottamaan näin suurta summaa. Jatkuvalla juustohöyläilyllä emme saa taloutta tasapainoon. Eläköitymisellä ja luonnollisella poistumalla emme pysty korjaamaan tilannetta riittävän nopeasti. Korjaus vaatii rajuja toimenpiteitä.

On oltava selkärankaa kertoa talouden tasapainotustoimista. Nyt vaaditaan poliitikoilta rehellisyyttä. Kaikki muu on halpaa äänten onkimista lähestyviä vaaleja silmällä pitäen. Sellaisen aika ei ole nyt. Nyt on pelastettava uppoava laiva. Nyt on uskallettava sanoa ääneen sekin, mistä äänestäjät eivät pidä.

Säästöjen on kosketettava kaikkia hallinnonaloja. Vain vakaalla ja terveellä taloudella voimme turvata kuntalaisten peruspalvelut. Työvoimavaltaisella kunta-alalla henkilöstö on voimavara ja kunnan tuloksellisuuden tae.

Näin valtavan mittaluokan säästöistä puhuttaessa, on rehellisesti todettava, että niitä ei saavuteta ilman henkilöstön vähentämistä. Vähennystarve tulee olemaan 500-700 henkilöä. Sadan henkilön vähennys tuottaa 5 miljoonaa euron säästön.

On myös päätettävä mistä ei-lakisääteisistä palveluista joudumme luopumaan. On tehtävä tarkka vertailu ostopalveluiden ja oman työn välillä. Vaihtoehdoista on siirryttävä kustannustehokkaaseen vaihtoehtoon, oli se sitten yksityinen tai julkinen.

On myös vietävä jo tehtyjen selvitysten toimenpiteet säästöjen saavuttamiseksi maaliin. Investoinnit on otettava tarkastelun alle, kuten palveluverkon tehtiin. Kaikkien investointien kiireellisyys, tarpeellisuus ja mittakaava tulee tarkastella tarkkaan ja huolella. Toteuttaa tulee vain välttämättömimmät kiireellisyysjärjestyksessä.

Investointeja ei saa kuitenkaan kokonaan lopettaa. Kiinteistö- ja kunnallisveroprosentin korotusta emme kannata. Kunnallisveroa on korotettu ja tämä kortti on jo käytetty. Suomalaiset maksavat ennätyskorkeita veroja ja olisi vahingollista, jos ihmisillä ei olisi varaa enää verojen jälkeen kuluttaa. Kunnallisveron kohtuullisena pitäminen on vetovoimatekijä Porille.

Valta ja vastuu kulkevat käsi kädessä. On kohtuullista olettaa, että valtaapitävillä on myös näkemystä talouden tasapainoon saamiseksi. Pidetään tämä meidän omissa käsissä, eikä anneta ”Helsingin herrojen” tulla tänne sanelemaan mitä meidän kriisikuntana pitää tehdä. Tulevaisuudestamme päätämme me porilaiset yhdessä.

Mikael Ropo, Henna Kyhä ja Juha Joutsenlahti

Kaupunginvaltuutetut (kok.), Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: