Seniorikansalaiset vapautettava ja otettava suojamaskipakko käyttöön - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Seniorikansalaiset vapautettava ja otettava suojamaskipakko käyttöön

5.5.2020 19:57

Marja-Leena Lind tarttui oikeaan aiheeseen meidän kaikkien ikäihmisten puolesta kirjoittaessaan suojelustamme (SK 30.4.). Täytin maaliskuun puolivälissä 70 vuotta ja jouduin saman tien eristetyksi kotiini erityissuojeltuna vanhuksena. Joudun kuitenkin edelleen hoitamaan sekä omat että omassa talossaan asuvan äitini asiat. Moni ikäiseni huolehtii edellisestä polvesta.

Ongelmamme ei kuitenkaan ole tämä hetki. Kestämme kyllä nykyrajoitukset siinä missä nuoremmatkin tietyn, rajoitetun ajan. Ongelmamme on Ursula von der Leyen, joka väläytti jo eristämistämme vuoden loppuun. Tautihuippua ennustettiin ensin toukokuulle, sitten juhannukseen, sitten syksyyn. Siitä ennuste siirtynee yhä kauemmas.

Pian ilmestyy päättäjä tai poliitikko, joka hakee itselleen meriittiä vaatimalla 70+ eristyksiin ensi pääsiäiseen asti, sitten seuraavaan juhannukseen.

Euroopan maissa on alettu purkaa rajoituksia määräämällä suojamaskipakko. Miksi ihmeessä meillä suorastaan varoitellaan niistä? Tuudittaudumme kuulemma vääränlaiseen turvallisuudentunteeseen, saamme kankaasta allergisen reaktion, emmekä edes osaa riisua niitä oikein.

Kyllästyneenä jokajouluiseen flunssaan ostin viime joulukuussa apteekista pari kiinalaista kirurgin suojamaskia junamatkaa varten. Ne maksoivat kymmenen senttiä kappaleelta; se on niiden oikea hinta.

En tuudittautunut väärään turvallisuudentunteeseen maskia käyttäessäni, sillä kellään ympärilläni rykivistä ja nuhaisella äänellä puhelimeen honottavista kanssamatkustajistani ei ollut suojainta. Sillä kertaa kuitenkin säästyin jouluflunssalta.

Kukaan ei ole tohtinut väittää, etteivät maskit suojaisi muita ihmisiä tartunnalta. Silloinhan vesittyisi myös ohje yskiä nenäliinaan tai hihaan. Jos sinä käytät maskia, suojaat minua. Kun minä käytän maskia, suojaan sinua. Jos kaikki käyttäisimme maskia, ei tarvitsisi sentään sulkea maakuntien rajoja, kieltää ihmisiä menemästä omille mökeilleen tai eristää yhtään ketään koteihinsa.

Jatkossa seuraavien korona-aaltojen ja yhä uusien, vielä tuntemattomien virusten iskiessä toivoisin sinun suojelevan minua mieluummin maskilla kuin tuomitsemalla minut kotiini eristyksiin. Kaupoissa, kirjastoissa, virastoissa ja muissa asiointipisteissä voisimme asioida normaalisti maskia käyttäen tässä harvaan asutussa maassa.

Pian voimme toivottavasti ostaa marketista kertakäyttöisiä, kotimaisia suojamaskeja edullisissa säästöpakkauksissa. Olisi suomalainen kuitukangaskin sitten oikeanlaista.

Kun rajoituksia puretaan, on meidät vanhuksetkin vapautettava samalla hoitamaan asiallisia asioitamme päiväsaikaan, jolloin olemme hereillä.

Luotan viisaaseen oikeusministeriimme, joka ymmärtää yhdenvertaisuusnäkökohdat huomioon ottaen, mikä tässä on välttämätöntä.

Aino-Liisa Ahonen

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?