Normalisoikaa mielenterveyspalvelut – terapia on yhtä tärkeää mielelle kuin lenkkeily on keholle - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Normalisoikaa mielenterveyspalvelut – terapia on yhtä tärkeää mielelle kuin lenkkeily on keholle

Kirjoittaja muistuttaa, ettei mielenterveyteen avun hakeminen tai terapiassa käyminen pidä olla sen ihmeellisempi asia kuin muukaan terveydenhoito. Häpeää ei kuuluisi joutua kärsimään.

2.3.2020 19:09

Masennus, ahdistus- tai paniikkihäiriö, syömishäiriö tai muuten vain tarve käsitellä asioita.

Nykyään suurimmalla osalla suomalaisista on tarvetta mielenterveyspalveluihin jossain vaiheessa elämäänsä. Tästä huolimatta niitä tarvitseva saattaa tuntea itsensä epänormaaliksi, heikoksi, jotenkin vialliseksi ja rikkinäiseksi.

Nämä tunteet eivät ole tuulesta temmattuja, vaan yhä edelleen mielenterveyspalveluita pidetään tabuna, joista ei saa kertoa kenellekään. Ihminen, joka kertoo avoimesti käyvänsä esimerkiksi terapiassa, saa osakseen outoja katseita ja hyssyttelyjä.

Sitä ei ymmärretä, että juurikin puhuminen ja avoimuus normalisoivat asioita, joista on ennen vaiettu. Tämän avoimuuden ansiosta joku, joka ei ole aikaisemmin uskaltanut tai kehdannut hakea apua, saattaa varata ajan terapiaan tai lääkärille, ja muuttaa elämänsä suunnan kokonaan. Hän on saattanut olla masentunut vuosia, eikä ole uskaltanut kertoa siitä kenellekään. Hän saattaa pelätä leimautumista heikoksi tai epänormaaliksi.

Mutta kuullessaan, että muutkin hakevat apua, kun sitä tuntevat tarvitsevansa, hän uskaltautuu kohtaamaan oman elämänsä vaikeat asiat. Vain ja ainoastaan sen ansiosta, että joku avoin ihminen kertoi omasta hoidostaan ja kertoi sen olevan normaalia.

Älkää siis hyvät ihmiset yrittäkö hiljentää sellaisten ihmisten ääntä, jotka tuovat julki aivan normaaleja elämän asioita. Sillä terapia on henkiselle terveydelle aivan yhtä tärkeää, kuin esimerkiksi lenkillä käynti on fyysiselle terveydelle. Ja mitä terveempiä ihmiset ovat, sitä paremmin myös yhteiskuntamme voi.

Tästä syystä meidän tulisi normalisoida mielenterveyspalveluiden käyttö. Jutella siitä ystävillemme, kumppanillemme ja lapsillemme. Keskustella töissä ja kouluissa, ja ottaa se osaksi opetussuunnitelmaa. Kertoa lapsille ja nuorille, että on ihan okei käsitellä tunteita terapiassa, hakea apua jos sitä tuntee tarvitsevansa, ja puhua avoimesti miltä sinusta tuntuu.

Sillä nykypäivänä emme kaipaa enää tunnelukkoisia ihmisiä, vaan avointa keskustelua ja ymmärrystä toisiamme kohtaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: