Fortum ampuu alas vääriä tietoja tuhkajalostamosta: Puhdistettu poistovesi ei vahingoita merta – vain vähäinen määrä tuhkasta poistettua suolaa liuotetaan mereen - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Fortum ampuu alas vääriä tietoja tuhkajalostamosta: Puhdistettu poistovesi ei vahingoita merta – vain vähäinen määrä tuhkasta poistettua suolaa liuotetaan mereen

Kirjoittaja muistuttaa, että tuhkajalostamon prosessissa tuhkasta poistetaan suola, jotta tuhka voidaan viedä kaatopaikalle. Suola johdetaan poistoveden mukana avomerelle, joka nostaa veden suolapitoisuutta vain purkuputken välittömässä läheisyydessä ainoastaan 1–50 mg/l, kun veden luontainen suolapitoisuus on 4000–5500 mg/l.

26.4.2019 21:28

Satakunnan Kansassa on viime päivinä julkaistu muutamia mielipidekirjoituksia, joissa on käsitelty Fortumin Porin tuhkajalostamon poistovesiä. Me Fortumissa ymmärrämme hyvin, että johtuen menneisyyden kokemuksista hanke herättää tunteita ja huolia porilaisten keskuudessa. Haluamme varmistaa, että alueen asukkailla on oikeaa tietoa hankkeesta ja sen vaikutuksista.

Tuhkajalostamon prosessissa tuhkasta poistetaan suola, jotta tuhka voidaan kaatopaikata lain mukaisesti. Suola johdetaan poistoveden mukana avomerelle purkuputkea pitkin. Suolan liuottaminen luontaisesti suolaiseen meriveteen on ekologisesti paras vaihtoehto hankkiutua suolasta eroon.

Porin edustalla veden luontainen suolapitoisuus on tällä hetkellä 4000-5500 mg/l. Tuhkajalostamo nostaa suolapitoisuutta vain purkuputken välittömässä läheisyydessä ja vähäisessä määrin, noin 1-50 mg/l.

Puhdistetun poistoveden laatu tunnetaan tarkoin, ja vaikutukset meriveteen arvioidaan merkityksettömiksi. Arviointi perustuu ulkopuolisten, maamme tunnetuimpien asiantuntijayritysten mallinnuksiin. Valvontaviranomaiset seuraavat jatkuvasti toteutuneita vaikutuksia.

Purkuputken pää sijaitsee suorinta meritietä noin 4 kilometrin päässä Yyterin rannasta, eikä lähtökohtaisesti harmiton purkuvesi voi levitä virtausten mukana rannikolle. Porin merialueilla kuten Yyterissä voi jatkossakin uida ja kalastaa turvallisin mielin.

Tällä hetkellä laitoksen prosessissa eroteltua suolaa ei pystytä hyödyntämään. Meillä on käynnissä tuhkajalostamolla koetoiminta, jossa testataan niin kutsuttua suljetun kierron menetelmää. Menetelmän avulla tuhkasta liukeneva suola otetaan talteen sen sijaan, että se johdettaisiin vesienkäsittelyprosessin jälkeen mereen. Koetoiminta jatkuu kesäkuun loppuun.

Koetoiminnassa valittu menetelmä on toiminut odotetusti ja testaus on edennyt hyvin. Analysoimme tulokset huolellisesti koetoiminnan päätyttyä ja arvioimme minkälaisella tutkimus- ja kehityshankkeella työtä on paras jatkaa. Suljetun kierron menetelmän kehittämiseksi Fortum tarvitsee dataa ja käyttökokemusta myös laajamittaisesta tuhkan käsittelystä tuhkajalostamossa pidemmältä aikaväliltä.

Tuhkajalostamon toiminnan aloittaminen on tärkeä askel koko Suomen jätehuollon kannalta. Jos käyttöönotto olisi viivästynyt vielä merkittävästi, se olisi aiheuttanut haasteita Suomen jätteenpolttolaitosten käytölle, koska laitosten tuhkien käsittelyyn ei olisi ollut ratkaisua.

Tuhkajalostamon ansiosta tuhkien kaatopaikkauksen hiilidioksidipäästöt vähenevät 94,3 prosenttia ja kaatopaikattavat kuutiot vähenevät 27 prosenttia, eikä kaatopaikkaukseen enää tarvita sementtiä aiempaan tapaan.

Ville Yrjänä

Projektin johtaja, Kierrätys- ja jäteratkaisut -liiketoiminta, Fortum

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos