Satasairaala on pidettävä edunvalvonnan kärjessä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Satasairaalassa keskityttävä potilaisiin, ei tietojärjestelmiin

Kirjoittaja muistuttaa, että Satasairaalaan tarvitaan osaavaa henkilökuntaa jatkossakin, minkä vuoksi rekrytointi ja hyvä johtaminen täytyy pitää keskiössä. Kuvassa Satasairaalan sairaanhoitaja Kati Varis valmistelee tähystinlaitteistoa.­

4.2.2019 18:20

Suunniteltu operaatio takana. Yöksi kirurgiselle vuodeosastolle. Herätys sairaalassa. Käsitykseni mukaan operaatio oli mennyt onnistuneesti. Aamupalan jälkeinen pohdinta. Pääsenkö tänään kotiin? Mitä lääkäri mahtaa sanoa?

Paljon odotettu lääkärikierros alkaa. Olen valmiina kuin partiopoika saamaan päätöksen, että kotiudun. Mutta yhden sijaan lääkäreitä on koko joukko. Olenko noin huonossa kunnossa? Onneksi tuttu kirurgi toteaa, että hän on lääkäriopiskelijoiden kanssa aamukierroksella. Oppimista työelämässä todellisessa ympäristössä. Kysymys kuitenkin jäi vielä auki, pääsenkö tänään kotiutumaan.

Kuvaus muutaman vuoden takaa Satasairaalasta minulle tehdyn operaation jälkeisenä aamuna.

Satasairaala toimii opetussairaalana. Hoitotyön, lääketieteen ja monien muiden terveydenhuoltoalan opiskelijoiden työssäoppimispaikkana. Sairaalana, jossa eri vaiheiden opiskelijat suorittavat opintojensa käytännön harjoittelua. Kuvauksen mukaisesti sairaalan henkilökunta ohjaa ja valvoo kaikkien opiskelijoiden harjoittelua.

Satasairaalamme sijainti on erinomainen. Satakuntalaisista 95 prosenttia on enintään tunnin ajomatkan päässä sairaalasta. Merkittävyyttä lisää monialainen osaaminen, joka mahdollistaa laajan päivystyksen sairaalan statuksen. Tarjolla on vaativan sairaanhoidon ympärivuorokautista hoitoa.

Yksi Satakunnan edunvalvonnan kärkiä on laajan päivystyksen sairaala. Meidän tulee jatkossakin tehdä tuloksellista työtä, jotta saamme säilytettyä sekä opetussairaalan että laajan päivystävän sairaalan statuksen. Molempien mahdollistaja on osaava henkilökunta.

Ei ole kenellekään yllätys, että terveydenhuollon henkilökunnasta erityisesti lääkäreistä on kilpailua. Päätöksentekijöiden ja johdon tulee nähdä, että rekrytoinneissa on huomioitava koko perheen sijoittuminen Satakuntaan. Edistettävänä on myös puolison työmahdollisuus. Tästä meillä on jo näyttöä, mutta toki tehtävääkin.

Rekrytointien ohella hyvä johtaminen on keskiössä. Erityisalan arjessa on pystyttävä keskittymään potilaisiin, ei tietojärjestelmiin. Esimiehillä ja johtajilla on tässä merkittävä rooli ja haaste hoidettavana. Samoin työyhteisön hengen luominen edesauttaa onnistumista. Julkilausuttunahan se on: erikoistunut sinuun. Tällä viestitään Satasairaalan merkityksellisyydestä meille satakuntalaisille.

Kirurgin poistuttua opiskelijoiden kanssa, jäin odottamaan vastausta kodin kaipuuseeni. Vihdoinkin operaation tehnyt lääkäri saapui. Operaatio käytiin läpi, todettiin tilanne, sain hoito-ohjeet ja mikä keskeisintä sain haluamani vastauksen. Vasama, teidät kotiutetaan tänään.

Kirjoittaja on Satakuntaliiton maakuntavaltuuston puheenjohtaja Satakunnan Sairaanhoitopiirin yhtymähallituksen ex-puheenjohtaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?