Suden yksioikoisella suojelulla suorastaan terrorisoidaan metsästäjille osoitettua lakisääteistä tehtävää - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Suden yksioikoisella suojelulla suorastaan terrorisoidaan metsästäjille osoitettua lakisääteistä tehtävää

Suden suojelu on temmattu irralliseksi kohteeksi luonnon hoidosta tehden kokonaisuudesta ramman, joka ei voi toimia, kirjoittaa Esko Eela.

20.1.2019 15:00

Luonnon hoito on maamme 300 000 järjestäytyneen metsästäjän arvostama lakisääteinen kokonaisuus. Tästä talkootyöstä hyötyy luonto ja nauttii jokainen suomalainen, tietenkin myös metsästäjä.

Lyhytkin lakko tällä saralla olisi kokonaisuudelle katastrofi. Lopettaminen korvattaisiin kai vastaavalla palkka-armeijalla.

Metsästysoikeuden omistajat, julkinen sana ja kansalaiset vaativat perustellusti metsästäjiä tehostamaan valkohäntäpeuran metsästystä räjähtäneen kannan pienentämiseksi. Hyviä, mutta valtaosin byrokratiaa kasvattavia kalliita neuvoja satelee betonibunkkereista.

Etupäässä vain hetken lämmittävää aspiriinia.

Luonnon, tässä tapauksessa sudenkin suojelu, on ollut ja on osa metsästäjien luonnon hoitoa. Menettely on tuottanut toivottua tulosta: laajan luonnon kehittyvä tasapaino on saanut yleistä kiitosta.

Mutta ihminen reviireineen kuuluu suomalaisen metsästäjän luonnon hoitoon yli suden suojelun. Välttääkseni joutumasta lakitupaan jätän kirjoittamatta, että nykyisellä susipolitiikalla lapset ovat ensimmäisiä uhanalaisia. Pelkojakaan ei käskemällä lopeteta.

Koira on metsästäjän paras kaveri. Tämä arvostus kasvaa harrastajien ikääntyessä. Ilman koiraa esimerkiksi peuran metsästys vaikeutuu heikentäen oleellisesti tavoiteltua tulosta. Itsekään en pysty enää toimimaan ajomiehenä.

Ajavaa koiraa ei voi susialueilla päästää enää irti. Susi odottaa. Kannustava, perinteistä rikas harrastus menettää mielenkiintonsa yhteiseksi tappioksi. Toimijat turhautuvat kyllästyen lopullisesti.

Suden suojelu on temmattu irralliseksi kohteeksi luonnon hoidosta tehden kokonaisuudesta ramman, joka ei voi toimia. Suden yksioikoisella suojelulla suorastaan terrorisoidaan metsästäjille osoitettua lakisääteistä tehtävää.

Luonnon hoidollakin on omat ehtonsa. Hyvin tärkeänä on pidettävä suden reviirin rajoittamista salomaille. Tämä on koko luonnon, myös syödäkseen tappavan suurpetommekin etujen mukaista.

Uskon järjestäytyneiden metsästäjien pystyvän hoitamaan kasvavan ongelman aikaisempaan tapaan yleiseksi tyydytykseksi. Ensimmäiseksi tulisi purkaa kasvatettu keksivä byrokratia kaikilta osapuolilta, myös metsästysorganisaatioilta. Ja vapauttaa samalla poliisi näistä tehtävistä. Töitä riittää muuallakin.

Aikaa ei ole odottaa uutta ”pakolaisongelmaa”, jota suojelijat rakentavat usuttamalla susia saloilta rintamaille. Tavoite tulisi tässäkin olla päinvastainen, eli että "maassa maan tavalla, tai maasta pois".

Alasta vastaavalla ministerillä oli Säkylässä kestävät eväät. Tarvitaan koko valtioneuvoston vahva tuki. Vastuulliset kansalaiset kaupungeissa ja maaseudulla ovat tukensa jo antaneet.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: