Laura Huhtasaari mielipidekirjoituksessaan: Ilmastotyöryhmän tavoitteet utopistisia - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Laura Huhtasaari mielipidekirjoituksessaan: Ilmastotyöryhmän tavoitteet utopistisia

Laura Huhtasaari.­

13.1.2019 12:00

Suomen osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on vain noin 0,14 prosenttia. Perussuomalaiset jäivät pois eduskuntapuolueiden ilmastotyöryhmästä, koska tavoitteet olivat utopistisia.

Muiden puolueiden ilmastoretoriikan perusteella luulisi, että kyseessä on kilpailu, mikä puolue esittää kaikkein kunnianhimoisimpia vaatimuksia, ilman että ketään edes kiinnostaa laskea, mitä se tarkoittaa tavalliselle veronmaksajalle, omakotitaloasujalle ja autoilijalle. Vai onko se niin ihanan kallista, että sille ei kannata edes hintalappua laskea? Suomalaisten rahat menevät lähinnä asumiseen ja autoiluun, muuhun ei sitten tahdo rahat riittääkään.

Suomi on EU:n sisällä ilmastopolitiikan mallioppilas. Hallitus on esittänyt, että Suomi tuplaisi biopolttoaineen osuuden polttoaineessa suhteessa EU:n tavoitteeseen. Laki nostaisi Suomessa tankattavan dieselin hintaa kesäkaudelle 30 senttiä litralta ja talvilaadulla jopa 50 senttiä litralta.

Nämä kunnianhimoiset tavoitteet jättävät täysin huomioimatta sen, että Suomen nettopäästöt ovat vähentyneet yli 50 prosenttia vuodesta 1990, kun EU:n keskimääräinen vähenemä on ollut vain 26 prosenttia. Suomi on tehnyt osuutensa, perussuomalaiset haluavat, että muutkin tekevät.

EU kokonaisuutena ei pysty pysäyttämään ilmaston lämpenemistä. Pelkästään Kiina tuottaa vuosittain yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä kuin EU ja USA yhteensä. Kiinalta tai USA:lta ei ole odotettavissa lähitulevaisuudessa EU:n kaltaisia ilmastopanostuksia.

Suomen sitoutuminen ylimitoitettuihin ilmastolupauksiin tarkoittaa teollisuuden pakoa Aasian maihin, joissa on lähes vapaa saastuttamisoikeus. Näin kiinalainen tuotanto ja päästöt maailmanlaajuisesti lisääntyvät.

On myönnettävä se, että Suomen mahdollisuus vaikuttaa ilmastonmuutoksen ehkäisyyn on korkeintaan marginaalinen. Tämä vuoksi EU:n tasolla Suomen pitää painottaa sitä, että EU ei voi yksipuolisesti umpiossa poistaa päästöjään, kun muu maailma toimii vapaamatkustajana.

Suomen tulee vaatia, että EU alkaa periä ilmastotulleja tuotteista, jotka tulevat korkeita hiilidioksidipäästöjä tuottavista maista. Tällä lisättäisiin kannustimia pitää tuotantoa Suomessa ja ohjattaisiin kuluttajia ostamaan kotimaisia pienemmän hiilijalanjäljen tuotteita.

Onneksi suomalaiset suhtautuvat pragmaattisesti ydinvoimaan, joka on turvallinen ja vähäpäästöinen energianlähde. Sen avulla on mahdollista erityisesti täyttää Suomen energia-intensiivisen teollisuuden tarpeet.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?