Miljoona suomalaista tulee kouluttaa uudelleen seuraavan kymmenen vuoden aikana – tämä ei onnistu ilman koulutusjärjestelmän uudistamista - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Miljoona suomalaista tulee kouluttaa uudelleen seuraavan kymmenen vuoden aikana – tämä ei onnistu ilman koulutusjärjestelmän uudistamista

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan Samkista valmistuneiden työllistyminen on metropolialueen ulkopuolisista ammattikorkeakouluista Suomen paras.

9.1.2019 18:00

Satakunnan ammattikorkeakoulun tärkein tehtävä on tuottaa alueelle osaavaa, yritysten tarpeiden mukaista työvoimaa. Samk vastaa maakunnan sairaanhoitajien, insinöörien ja tradenomien ”huoltovarmuudesta”.

Samkin visiona on ”Jokainen opiskelijamme työllistyy”. Tilastokeskuksen tilastojen mukaan Samkista valmistuneiden työllistyminen on metropolialueen ulkopuolisista ammattikorkeakouluista Suomen paras. Noin 60 prosenttia Samkin opiskelijoista tulee Satakunnasta ja noin 70 prosenttia valmistuvista jää töihin Satakuntaan, joten näiden lukujen mukainen "vaihtotase" on maakunnan yritysten kannalta ilahduttavan positiivinen.

Nämä hyvät tunnusluvut eivät kuitenkaan enää riitä.

Pääministerin mukaan miljoona suomalaista tulee kouluttaa uudelleen seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tämä ei onnistu ilman koulutusjärjestelmän uudistamista.

Opetusministeriö onkin kilpailuttanut korkeakouluja erilaisten muunto- ja täydennyskoulutusten järjestämisessä. Tämä on hyvä alku, mutta muuntokoulutettavien määriä pitää lisätä dramaattisesti.

Korkeakouluissa aloittaa vuosittain noin 50 000 uutta opiskelijaa, joten saman verran tarvitaan lisää muuntokoulutuspaikkoja, mikäli korkeakoulut kouluttaisivat puolet pääministerin mainitsemasta tarpeesta.

Ammattikorkeakoulut ovat ketteriä maakunnan ja lähialueiden yritysten ja yhteisöjen tarpeisiin kouluttavia korkeakouluja. Ammattikorkeakoulujen 3,5–4,5 vuoden opintojen rinnalle tulee saada nopeita 1–2 vuoden muunto- ja täsmätäydennyskoulutuksia, joilla vastataan työelämän nopeisiin muutostarpeisiin. Nykyisen tutkintomallin suunnittelusta–toteutukseen syklin yli viiden vuoden pituus on auttamattomasti liian pitkä.

Korkeakouluilla tulisi olla nykyisen rahoitusmallin sisällä 5–10 prosentin itsenäinen päätäntävalta muuntokoulutusten kohdentamiseen. Samkin osalta tämä tarkoittaisi 50–100 henkilön vuosittaista muuntokouluttamista.

Samk on pärjännyt hyvin muuntokoulutusten kilpailutuksissa. Vuosi sitten käynnistettiin automaation, robotiikan ja konetekniikan muuntokoulutus 40 henkilölle ja tänä vuonna käynnistyvät 20+20 henkilölle rakennustekniikan ja koodarien muuntokoulutukset.

Koulutusten käynnistämiseen on monia perusteluja. Satakunnan Ammattibarometrin mukaan molemmista osaajista on pulaa.

Samkin rakennustekniikan koulutuksen tuotantopainotteisia opintoja toteutetaan rakennusalan yrityksissä käytännön töitä tekemällä. Yritykset ottaisivat enemmän opiskelijoita näihin opintoihin/töihin kuin mitä Samkilla on heille tarjota. Vastaavasti rekrytointikontakteja Samkin ohjelmointikoulutuksesta vastaaville tai Samkin Yrityslinjan kautta tulee vuosittain monia kymmeniä.

Näitä muuntokoulutuksia voidaan tarjota myös Venatorin Porin tehtaalta työmarkkinoille vapautuville.

Kirjoittaja on Satakunnan ammattikorkeakoulun vararehtori.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut