Päivähoidon palvelusetelistä järjetön päätös – miksi Porin kaupunginhallitus haluaa päätöksellään tukea kalliimpaa vaihtoehtoa? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Päivähoidon palvelusetelistä järjetön päätös – miksi Porin kaupunginhallitus haluaa päätöksellään tukea kalliimpaa vaihtoehtoa?

7.12.2018 16:00

Porin kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 3. joulukuuta päivittää päivähoidon palvelusetelin käyttöä koskevat periaatteet. Kaupunginhallitus linjasi päätöksessään, että sivistyslautakunta huolehtii, että oma toiminta hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti käyttösuunnitelmia hyväksyttäessä. Palveluseteleitä voidaan myöntää jatkossa vain täydentämään omaa toimintaa.

Päätös syntyi äänin 8–2. Kokoomuksen kaksi edustajaa vastustivat tätä järjetöntä päätöstä.

Pyysin sähköpostitse sivistystoimea tekemään kustannusvertailun omien päiväkotien ja palvelusetelipäiväkotien välillä. Saamassani vertailussa vertailtiin kyseisiä päiväkoteja kokoluokittain pienet, keskisuuret ja suuret.

Hinnalliseksi keskiarvoksi euroa/lapsi/kk muodostui omien päiväkotien osalta 732,74 euroa ja palvelusetelipäiväkotien osalta 582,82 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että palveluseteli on kunnalle keskiarvollisesti 149,92 euroa edullisempi vaihtoehto. En myöskään ole itse kuullut, että laatu olisi kummallakaan tuottajalla huonoa, joten hintaan vaikuttanevat muut tekijät.

Palvelusetelillä tuotetut varhaiskasvatuspalvelut ovat siis vertailun perusteella edullisempia kuin omalla tuotannolla tuotetut. Selvityksessä on otettu lisäksi kantaa tekijöihin, miksi palvelusetelipäiväkodit ovat edullisempia.

Tässä muutamia syitä: Kiinteistöihin ja rakentamiseen ja kiinteistöjen kuntoon liittyvät asiat hoitaa palveluntuottaja. Valmius toteuttaa palvelu on joustavampi ja nopeampi kuin oman tuotannon osalta. Rekrytointiin, sijaistuksiin, ateria-, siivous- ja kiinteistönhoitopalvelut hoituvat samalla ja näistä ei tarvitse neuvotella ja sopia kuten omassa tuotannossa tarvitsisi.

Miksi siis kaupunginhallitus haluaa päätöksellään tukea kalliimpaa vaihtoehtoa? Olisiko järkevämpää ennemmin tarkastella omaa toimintaa? Ennemminkin selvityksen perusteella palvelusetelillä tuotettuja päivähoidon palveluita tulisi lisätä. Päätös on täysin sosialistinen, eikä missään tapauksessa kuntalaisen etu.

Toinen mielenkiintoinen kysymys on, alkaako kaupunginhallitus sanelemaan mitä sivistyslautakunnan tulee päättää? Mikä on enää sivistyslautakunnan rooli, jos ohjeistus tulee kaupunginhallitukselta? Mitä jos sivistyslautakunta päättää toisin, käyttääkö kaupunginhallitus otto-oikeutta?

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos