Kylämme sydän ei saa jäädä kylmäksi – kuka ottaa vastuun Enäjärven koulun pienten lasten sosiaalisten suhteiden tuhoutumisesta? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Kylämme sydän ei saa jäädä kylmäksi – kuka ottaa vastuun Enäjärven koulun pienten lasten sosiaalisten suhteiden tuhoutumisesta?

Kirjoittajien mukaan Enäjärven koulurakennuksen tilanne on tällä hetkellä hyvä.

30.11.2018 10:25

Hyvä kouluverkkoselvityksen toimikunta sekä kaupunginhallitus.

Haluaisimme kertoa selvitystyönne pohjaksi myös Enäjärven koulun vanhempien ajatuksia kouluverkon nykytilanteesta.

Toivoisimme teidän keskittyvän selvitystyössänne Länsi- ja Pohjois-Porin koulujen tärkeisiin projekteihin. Ymmärsimme, että tämä oli työryhmän alkuperäinen tehtävä. Näiden koulujen ongelmat pitää ratkaista pikimmiten.

Näkemyksemme mukaan Enäjärven koulurakennuksen tilanne on tällä hetkellä hyvä. Meillä ei ole sisäilmaongelmia ja koulun tilat ovat toimivat.

Koulu on vanha, mutta suuremmat remontit voivat vielä odottaa. Lähivuosina koululle on tehty pientä, välttämätöntä remonttia. Viime kesänä pintoja uudistettiin, sähköjä nykyaikaistettiin ja ilmastointi huollettiin. Aikaisemmin koulu liitettiin kaukolämpöverkkoon ja samalla kivijalka patolevytettiin.

Myös teknisentyönluokka on uusittu vastaamaan uuden opetussuunnitelman tavoitteita ja digitalisaatiota on edistetty tukiasemilla. Koululla avattiin käyttöön 20. marraskuuta oppilaiden ideoima ja toteuttama Lukunurkkaus, joka puolestaan palvelee uusien oppimisympäristöjen toteutumisessa.

Tällä hetkellä voitte keskittyä kiireellisimpiin kohteisiin. Sisäilmaongelmista kärsiville oppilaille pitää järjestää välittömästi turvalliset olosuhteet.

Enäjärven koulun oppilasmäärä pysyy hyvänä vielä tulevinakin vuosina. Varsin epätodennäköistä on, että oppilaat edes mahtuisivat Kyläsaaren ja yhtenäiskoulun tiloihin. Tätä keskustelua käytiin jo edellisellä kerralla 2014.

Kuka voi tulla hajottamaan nykyiset luokat ja kaverisuhteet, jos luokat pitää jakaa kahteen paikkaan? Kuka ottaa vastuun pienten lasten juuri luotujen sosiaalisten suhteiden tuhoutumisesta?

Mitä todellisia säästöjä syntyy koulun sulkemisesta? Nähtävissä on jo nyt suurten koulujen vaikutukset oppimis- sekä mielenterveysongelmien lisääntymisessä.

Isoissa yksiköissä on isommat ongelmat. Pienemmissä ongelmat on helpompi havaita ja niihin pystytään reagoimaan nopeammin.

Minne siirtyvät harrastusryhmät, jotka käyttävät koulua iltaisin? Entä tyhjilleen jäävä suuri kiinteistö, jossa ylläpitokustannukset kuitenkin pyörivät.

Toivomme, ettei kylämme sydän jää kylmäksi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut